U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Veel meer criminaliteit online
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 10 juli 2023.

Nieuws

Veel meer criminaliteit online

Veel meer criminaliteit online

Het aantal inbraken, overvallen en straatroven neemt al jaren af. Helaas gebeurt dat niet met misdaad op het internet. Daar neemt het juist toe.

Veel meer criminaliteit online
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gepubliceerd op 18 jan 2023

Criminaliteit lijkt zich blijvend te verschuiven naar de digitale wereld. In 2022 waren er 13.949 aangiftes van cybercriminaliteit. Dat is bijna drie keer meer dan in 2019. In het jaar voor de uitbraak van corona waren dat 4.715 aangiftes.

Veel aangiftes

Mede door corona verschoof de plaats van misdaad. Mensen werkten veel thuis en winkels waren vaak dicht. Daardoor waren er minder mogelijkheden voor inbraken en overvallen. Criminelen stapten over naar het beeldscherm. Het recordjaar was 2021. Toen waren er nog net iets meer aangiftes dan afgelopen jaar. Maar nu de coronapandemie afneemt, gebeurt dan niet met cybercriminaliteit.

Veiligheidsrisico's op internet

Criminelen hebben op het internet verschillende manieren om mensen op te lichten. Voorbeelden zijn phishing, malware, randomware en hacken. Lees meer over deze veiligheidsrisico's en hoe u de criminelen te slim af bent.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Alles wat u moet weten over phishing

Phishing is een vervelende internetkwaal. Oplichters ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens en geld. Herken, voorkom en bestrijd phishing.

Belangrijkste tips voor veilig internetten

De veiligheid van uw computer begint met veilig internetten. Doe altijd software updates en controleer bij twijfel bestanden en links op virussen.

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven