Menu Zoek

Veel meer criminaliteit online

woensdag 18 januari 2023

Veel meer criminaliteit onlineHet aantal inbraken, overvallen en straatroven neemt al jaren af. Helaas gebeurt dat niet met misdaad op het internet. Daar neemt het juist toe.

Criminaliteit lijkt zich blijvend te verschuiven naar de digitale wereld. In 2022 waren er 13.949 aangiftes van cybercriminaliteit. Dat is bijna drie keer meer dan in 2019. In het jaar voor de uitbraak van corona waren dat 4.715 aangiftes.

Veel aangiftes

Mede door corona verschoof de plaats van misdaad. Mensen werkten veel thuis en winkels waren vaak dicht. Daardoor waren er minder mogelijkheden voor inbraken en overvallen. Criminelen stapten over naar het beeldscherm. Het recordjaar was 2021. Toen waren er nog net iets meer aangiftes dan afgelopen jaar. Maar nu de coronapandemie afneemt, gebeurt dan niet met cybercriminaliteit.

Veiligheidsrisico's op internet

Criminelen hebben op het internet verschillende manieren om mensen op te lichten. Voorbeelden zijn phishing, malware, randomware en hacken. Lees meer over deze veiligheidsrisico's en hoe u de criminelen te slim af bent.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.