Menu Zoek

WhatsApp mag data EU-burgers niet delen met Facebook

vrijdag 8 januari 2021

WhatsApp gegevens delen FacebookFacebook tracht op allerlei manieren persoonlijke informatie van WhatsApp-gebruikers te verzamelen. Maar binnen de Europese Unie lukt dat niet vanwege bestaande afspraken op het gebied van privacy.

Gebruikersovereenkomst

In de nieuwe gebruikersovereenkomst van WhatsApp staat dat het gegevens gaat delen met eigenaar Facebook. Voor EU-burgers verandert er echter niets. Binnen de EU heeft Facebook zich te houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die het delen van persoonsgegevens niet toelaat. In de rest van de wereld worden na 8 februari onder meer het telefoonnummer, interacties met anderen en ip-adres doorgegeven aan Facebook.

Facebook eigenaar WhatsApp

WhatsApp werd 7 jaar geleden overgenomen door Facebook voor een slordige 14 miljard euro. Onder voorwaarde van eerstgenoemde dat de privacy van de gebruikers gewaarborgd zou zijn. Ondertussen is duidelijk dat Facebook hier lak aan heeft: op alle mogelijke manieren tracht het bedrijf persoonlijke gebruikersgegevens los te peuteren. Met uitzondering van gebruikers binnen de EU dus.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.