Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Cees van der Hijden

Cees van der Hijden Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2018 Best
  • Vrijwilliger leslocatie
Bij SeniorWeb zetten circa 3.000 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Deze keer maakt u kennis met Cees van der Hijden uit Best. Hij is sinds 2018 vrijwilliger van SeniorWeb. Bijzonder is dat hij cursussen heeft gegeven met een gebarentolk naast zich. Zo kon een dove cursist ook meedoen aan de cursus voor de iPhone en iPad!
Cees van der Hijden Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2018 Best
  • Vrijwilliger leslocatie
Wilt u op uw smartphone of tablet een speciaal teken aan een letter toevoegen? Tik dan langere tijd op de letter die het accentteken moet krijgen. Schuif met de vinger naar het gewenste accentteken en klaar!

Wat doet u als vrijwilliger voor SeniorWeb?
In de leslocatie in Best geef ik cursussen Windows en Apple. Ook geef ik computerhulp tijdens ons wekelijkse inloopspreekuur.

In de leslocatie van SeniorWeb Best werd een cursus met een gebarentolk aangeboden. Kunt u daar iets over vertellen?
Een van onze cursisten is doof. Zij wilde graag beter leren werken met de iPhone en de iPad en kwam zelf met het voorstel om een doventolk mee te nemen naar de cursus. Via het UWV heeft zij zelf een gebarentolk aangevraagd.

Hoe was het in de praktijk, om les te geven met een gebarentolk naast u?
Ik gaf de cursus zoals gewoonlijk. Alles wat ik vertelde, werd door de tolk vertaald voor onze cursiste. En als de cursiste iets wilde vragen of zeggen, vertaalde de gebarentolk dat ook weer één op één voor mij. Het was even wennen, soms ging ik per ongeluk voor de tolk staan als ik iets moest uitleggen aan een cursist, maar op een gegeven moment hield ik rekening met haar en ging het heel goed. Wat wél anders dan anders was: na een uur hielden we al pauze, omdat het tolken erg intensief is, moet de tolk dan even uitrusten.

Gebarentolk-SeniorWeb-Best

Hebt u een leuke digitale tip voor onze leden?
Carrière, Henriëtte, Curaçao. Als u een trema of ander ‘accentteken’ wilt typen op uw smartphone of tablet, is daar een handig trucje voor. Wilt u een accentteken op de ‘e’ toevoegen? Tik dan langere tijd op de letter die het speciale teken moet krijgen, in dit geval de ‘e’. Er verschijnt een overzicht met alle mogelijke accenttekens voor de ‘e’. Houd de vinger op het scherm en schuif naar het gewenste accentteken. Laat los en het accentteken verschijnt.

Tip van de redactie: lees de stap-voor-stapuitleg voor accenttekens toevoegen in Android: 'Letters met accenten typen in Android' en voor iPad of iPhone: 'Accenttekens typen op iPad en iPhone'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.