Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Marzenka Matthée

Marzenka Matthée Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2013 Amsterdam
  • Docent leslocatie
Bij SeniorWeb zetten 2.900 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Deze keer maakt u kennis met Marzenka Matthée uit Amsterdam, sinds 2013 vrijwilliger van SeniorWeb.
Marzenka Matthée Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2013 Amsterdam
  • Docent leslocatie
Stel een noodcontact in op uw smartphone: dit contact is bereikbaar in geval van nood, ook als het toestel vergrendeld is.

Wat doet u als vrijwilliger bij SeniorWeb?
In een SeniorWeb Leslocatie werk ik als computerdocent. Ik ben begonnen met Windows Vista en Windows 7, waarna een overstap naar Windows 10 een logisch gevolg was. Ook geef ik lessen over smartphones, WhatsApp, tablets en Gmail.

De cursisten zijn blij met de uitleg omdat ik de lesstof stukje voor stukje behandel. Veel senioren durven niet elke keer hulp aan hun kinderen of kleinkinderen te vragen. Een voorbeeldje: niet zo lang geleden had ik zes cursisten in de les. Het bleek dat ze niet eens wisten hoe ze hun telefoon moesten opnemen als ze werden gebeld! Ik ben dit meteen met hen gaan oefenen. Ik heb de cursisten verspreid door het gebouw geplaatst en heb hen de opdracht gegeven elkaar te gaan bellen.

Door mijn lessen probeer ik mensen te enthousiasmeren en minder angstig te maken voor digitale apparaten. Ik ben er erg enthousiast over! Elke keer verzin ik weer wat nieuws voor de cursussen. Daar hoort ook bij dat ik zelf uitknobbel welke nieuwe ontwikkelingen er zijn. Zo blijf ik zelf ook bij.

Hebt u nog een tip voor onze leden?
Wat moeten hulpverleners doen als de schermvergrendeling van uw telefoon is ingesteld? Hoe zien zij in uw telefoon wie ze als eerste moeten bellen als er iets met u gebeurt?

U kunt op uw smartphone van een of meerdere contactpersonen een ICE-contact maken. ICE staat voor 'in case of emergency' (in geval van nood). Zo'n contact is bereikbaar in geval van nood, ook als het toestel vergrendeld is. Hulpverleners kunnen er dus altijd bij. Lees hoe u dit instelt voor de Android-smartphone in de tip 'Contactpersoon bij nood instellen (Android)' of 'Het medische ID op de iPhone' voor de iPhone.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.