Menu Zoek

Android-toestel opschonen met CCleaner

08122016_ccleaner-android_250

Een smartphone of tablet verzamelt allerlei overbodige gegevens. Hierdoor reageert het apparaat op den duur trager. De app CCleaner ruimt deze dataresten op.

Misschien kent u CCleaner wel als programma voor de computer. Hiermee kunt u overbodige gegevens verwijderen. Dit noemt men ook wel opschonen. Wilt u weten hoe dat werkt, lees dan het artikel 'Computer opschonen met CCleaner'. CCleaner bestaat ook al enige tijd voor smartphones en tablets met Android, zodat u ook uw mobiele toestel kunt opschonen.

Installeer de app CCleaner via de Play Store. Weet u niet meer hoe u een app installeert, lees dan de tip 'Een app downloaden uit de Play Store (Android)'.

CCleaner gebruiken

U kunt een Android-toestel als volgt opschonen:

 • Tik op de app CCleaner om de app te openen.
 • U ziet bovenaan hoeveel opslagruimte en geheugen (RAM) het mobiele toestel momenteel gebruikt.
 • Tik op Analyseren.
 • CCleaner bekijkt nu welke bestanden er overbodig zijn. Er verschijnt een overzicht met gegevens die u kunt wissen. Neem het lijstje grondig door en zet een vinkje achter alle onderdelen die u wilt verwijderen. Houd er rekening mee dat u deze gegevens daarmee definitief wist. Twijfelt u over een onderdeel, laat dan het vinkje weg.
 • Tik op Opschonen voltooien.

CCleaner wist de gegevens nu van het Android-toestel. U kunt met CCleaner eventueel apps van het Android-toestel verwijderen. Gebruik hiervoor echter liever de eigen instellingen van Android. Lees hiervoor de tip 'App verwijderen van Android-apparaat'.

Handmatig opschonen

Wilt u uw apparaat liever helemaal handmatig opschonen? Lees dan ons artikel 'Samsung Galaxy S opruimen'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.