Menu Zoek

App Lees Simpel maakt moeilijke brief makkelijk

leessimpel

Laat een lange of ingewikkelde brief aan de app Lees Simpel zien. En binnen een paar seconden krijg je een makkelijk leesbare samenvatting.

Niemand leest voor zijn plezier moeilijke teksten. Maar soms moet je wel. Want brieven van zorgverzekeraars, de overheid of banken zijn vaak lastig. Gelukkig is er nu de app 'Lees simpel'. Die geeft een heldere samenvatting van lastige teksten. Maak een foto van een brief en binnen een paar seconden krijg je een samenvatting. Helder en kort. De app werkt met AI.

Lees Simpel stuurt de foto van de brief door naar de eigen server. De tekst wordt geanalyseerd en samengevat. Dat doen ze met AI, van OpenAI. Dit bedrijf is bekend van ChatGPT.

De app bewaart de foto van de brief niet op de server. En slaat ook de inhoud niet op. Geen mens kan trouwens de inhoud bekijken. Lees Simpel houdt ook niet bij wie de toepassing gebruikt. Met de privacy zit het dus wel goed. Maar wie extra zekerheid wil, kan persoonlijke gegevens in de brief onleesbaar maken.

Lees Simpel is er voor de iPhone en Android-telefoons. De app werkt zelf ook erg makkelijk:

 • Open de app Lees Simpel.
 • Tik op Maak een foto van je brief.
 • Maak de foto.
 • Is de foto onscherp, tik op de prullenbak en maak een nieuwe foto. Is de foto gelukt? Tik op het vinkje.
 • Heeft de brief meer dan één pagina? Tik dan rechts op het lichtblauwe vak. Maak weer een foto en tik op het vinkje. Doe dit voor elke pagina.
 • Tik op Ja, versimpel de brief.
 • Binnen een paar seconden geeft de app een samenvatting. Die bestaat uit twee onderdelen:'Van wie is de brief?' en 'Wat staat er in'.

Op de afbeelding hieronder staat een brief van ABN Amro. En daarnaast de samenvatting van de app Lees Simpel.

Lees Simpel, voorbeeldbrief

De app werkt trouwens voor alle (lange) teksten. We probeerden het uit met willekeurige teksten, ook via het beeldscherm van de computer. Telkens werkte het perfect! Dus scan ook eens een gebruiksaanwijzing, online nieuwsbericht of een bijsluiter.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.