Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Beheer wat u deelt via Dropbox

dropbox beheer

Handig: bestanden delen via Dropbox. Maar houd wel overzicht over wat met wie wordt gedeeld.

De uitgebreide deelopties zijn alleen toegankelijk via de Dropbox-site.

  • Surf naar de website van Dropbox, www.dropbox.com
  • Log in met uw e-mailadres en wachtwoord.
  • Op de webpagina staat een lijst met uw bestanden en mappen, onderverdeeld in drie kolommen. In de laatste kolom 'Gedeeld' is te zien of een bestand is gedeeld, hoe het is gedeeld en met wie.

U kunt een link maken naar een bestand of naar een map. In beide gevallen kan de ontvanger de inhoud alleen bekijken. De link stuurt u zelf naar ontvangers. Maar deze ontvangers kunnen de link ook naar anderen doorsturen.

  • Beweeg met de muis over de lijst met mappen en bestanden.
  • Klik op de knop Delen aan rechterkant.
  • Klik op Een link maken.
  • Klik op Link kopiëren.
  • Plak de link in bijvoorbeeld een e-mail of WhatsApp om het te delen en verstuur het bericht.

Iedereen die u de link hebt gestuurd blijft toegang houden tot de map of het bestand totdat u de link verwijdert.

  • Klik links op Gedeeld.
  • Klik in de middelste kolom op Links. Hier staan alle documenten waarvoor een link is aangemaakt.
  • Beweeg de muisaanwijzer over een bestand en klik rechts op het pictogram van drie puntjes.
  • Klik op Link verwijderen.
  • Klik nogmaals op Link verwijderen.

De link werkt niet meer. Wie 'm nog probeert te gebruiken, krijgt een foutmelding.

Wanneer u een link deelt, heeft de persoon die de link ontvangt geen toestemming om bestanden te bewerken. Wilt u iemand wel die mogelijkheid geven dan moet u het bestand in een map plaatsen. Die map kunt u vervolgens delen met toestemming om de inhoud ervan te kunnen bewerken. Hier geldt dat u personen uitnodigt: alleen zij hebben toegang tot de map en kunnen de inhoud ervan bewerken. Er is wel een heel belangrijke maar: de personen die u uitnodigt moeten over Dropbox beschikken of bereid zijn een account aan te maken. Een map deelt u als volgt:

  • Beweeg met de muis over de map die u wilt delen.
  • Klik op de knop Delen aan rechterkant.
  • Klik op de balk met 'Voeg een e-mailadres of naam toe'. Typ hier een naam of mailadres.
  • Typ er onder eventueel een boodschap.
  • Indien het nog niet geselecteerd staat: klik op de vette letters achter 'Alleen uitgenodigde mensen en selecteer Kunnen bewerken.
  • Klik op Map delen.
  • Naast de map ziet u met hoeveel personen de map gedeeld is. Wanneer u de map bijvoorbeeld met één persoon gedeeld hebt, staat naast de map de tekst '2 leden'.

Een map niet meer delen met iemand doet u als volgt:

  • Beweeg met de muis over de map die u niet meer wilt delen met anderen.
  • Klik op Delen.
  • Klik bovenaan, onder de naam van de map op 2 mensen hebben toegang (het getal kan ook hoger zijn).
  • Klik rechts naast de persoon op de optie Kan bewerken.
  • Klik op Verwijderen.
  • Klik nogmaals op Verwijderen.
  • Sluit het deelvenster door op het kruisje rechtsboven te klikken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.