Menu Zoek

Betekenis van symbolen in statusbalk Android

statusbalk android x250

Is de wekker gezet? En staat het toestel al op vliegtuigstand? Zie in de statusbalk in één oogopslag welke functies actief zijn. Leer wat de symbolen betekenen.

Elke app laat het weten als hij iets doet op de Android-smartphone of tablet. Helemaal bovenin beeld, in de statusbalk, ziet u dan een klein icoontje. Soms blijven die pictogrammen staan totdat u er iets mee doet, bijvoorbeeld bij een gemiste oproep. Of als er een update voor Android klaar staat.

Onderstaande icoontjes komen van een Samsung-telefoon met Android 11. Op andere apparaten zien pictogrammen er misschien anders uit.

Aan de rechterkant van de statusbalk staan meestal icoontjes die horen bij instellingen. Dit zijn veelvoorkomende pictogrammen:

  • Batterij Batterij: Dit geeft aan hoelang de batterij nog mee kan. Zet uw vinger op de bovenrand van het scherm en veeg omlaag. Dan wordt ook een percentage zichtbaar.
  • Opladen Opladen: Het apparaat is verbonden met een elektriciteitsbron en de batterij laadt op.
  • Telefonisch bereik Telefonisch bereik: Aan dit icoon kunt u zien of u met het toestel kunt bellen. Is geen enkel streepje ingekleurd? Dan is er geen bereik en zal bellen niet gaan.
  • Wifi-signaal Wifi-signaal: Dit pictogram is zichtbaar als het toestel verbonden is met wifi.
  • Mobiele data Mobiele data: Is het toestel niet verbonden met wifi, dan komt mogelijk dit symbool tevoorschijn. Het apparaat verbruikt dan mobiele data en dat kost geld.
  • Vliegtuigstand Vliegtuigstand: Als de vliegtuigstand aanstaat, werkt het toestel nog wel, maar communicatie met andere apparaten is niet meer mogelijk.
  • Bluetooth Bluetooth: Als dit icoontje zichtbaar is, staat bluetooth aan. Dat is nodig om bijvoorbeeld draadloos te verbinden met muziekboxen.
  • Trilfunctie of Geluid stilTrilfunctie of stil: Deze pictogrammen geven aan dat het geluid uit staat. Er speelt geen muziekje af bij een telefoontje of melding. Bij de trilfunctie trilt het toestel wel.
  • Wekker Wekker: Het wekker-symbool is alleen zichtbaar als er een alarm aanstaat voor een bepaald tijdstip. Open de app Klok om dit aan te passen.
  • Spaarstand Spaarstand aan: De spaarstand zorgt ervoor dat de batterij langer mee kan. Bepaalde functies die op de achtergrond werken, worden dan beperkt. Zoals synchronisatie en het bijhouden van de locatie.
  • Hotspot Hotspot aan: Via een hotspot kunt u met een ander apparaat, zoals een laptop, internetten via de verbinding van het Android-apparaat. Handig voor onderweg of buitenshuis. De hotspot verbruikt mobiele data uit uw abonnement.

In het snelmenu kunt u bovenstaande functies bedienen of bereiken. Zet uw vinger op de bovenkant van het scherm en veeg omlaag. Herhaal dit en de pictogrammen worden zichtbaar.

Aan linkerkant in de statusbalk zijn vaak ook pictogrammen zichtbaar. Dit is het geval als een app iets te melden heeft, zoals de Play Store, WhatsApp of Facebook. Zet uw vinger op de bovenkant van het scherm en veeg omlaag. In het meldingenmenu ziet u precies waarom het pictogram zichtbaar is. Tik op een melding om er iets mee te doen. Geen actie nodig? Zet uw vinger op de melding en veeg naar links om 'm te verwijderen.

Een paar veelvoorkomende symbolen van meldingen zijn:

  • statusbalk update Systeemupdate: Dit symbool vertelt u dat er een update klaarstaat voor het apparaat.
  • Gemiste oproep Gemiste oproep: U hebt een telefoontje gemist.
  • Pictogram inlogpoging Inlogpoging: Iemand heeft geprobeerd in te loggen bij bijvoorbeeld Google. Dit kan ook verschijnen als u zelf inlogde.
  • Zaklamp Zaklamp: Het lampje aan de achterkant van het apparaat staat aan.
  • Niet storen Niet storen aan: Bij Niet storen ontvangt het toestel even geen berichten, mails en telefoontjes.
  • Schermafbeelding Schermafbeelding: Er is een print screen gemaakt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.