Menu Zoek

Bluetooth-accessoire verbinden met smartphone

bluetooth-apparaten-verbinden(1)

Draadloze apparaten zoals een speaker of koptelefoon zijn via bluetooth te verbinden met een smartphone of tablet. Maar hoe brengt u ze met elkaar in contact?

 • Zet het bluetooth-apparaat aan zodat het straks zichtbaar is voor uw Android-toestel. Raadpleeg de handleiding van het apparaat als deze tijdens het vervolg van de stappen niet zichtbaar wordt.
 • Veeg op het Android-toestel vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden.
 • Het bedieningspaneel opent. Tik op het grijze bluetooth-pictogram Pictogram: bluetooth om bluetooth in te schakelen. (Ziet u dit niet, tik dan op de app Instellingen > Apparaatverbindingen > Bluetooth.)
 • De telefoon of tablet zoekt direct naar bluetooth-apparaten in de omgeving. Tik onder 'Beschikbare apparaten' op de naam van het apparaat.
 • Misschien moet u een code invoeren om de verbinding tot stand te brengen. Deze code staat in de handleiding van het accessoire.
 • Er wordt verbinding gemaakt en het apparaat komt onder 'Gekoppelde apparaten' te staan. Tik op Gereed.

Zet u een volgende keer het accessoire en bluetooth aan, dan staat de accessoire onder 'Gekoppelde apparaten'. Dit is zichtbaar via het pictogram op het bedieningspaneel of via de Instellingen. Vaak maakt een accessoire automatisch contact als bluetooth aanstaat. Gebeurt dat niet, selecteer dan het apparaat onder 'Gekoppelde apparaten'.

Tip: in de muziekapp Spotify komt u het pictogram 'Beschikbare apparaten' Pictogram: beschikbare apparaten Spotify tegen. Wissel hiermee tussen luidsprekers.

 • Zet de bluetooth-accessoire aan zodat het straks zichtbaar is voor de iPhone/iPad. Raadpleeg de handleiding van het apparaat als deze tijdens het vervolg van de stappen niet zichtbaar wordt.
 • Pak de iPhone erbij en tik op de app Instellingen > Bluetooth. Controleer of het schuifje achter 'Bluetooth' groen is.
 • Tik onder 'Mijn apparaten' (iOS 13/iPadOS 13 of hoger) of 'Apparaten' (iOS 12) op de naam van de accessoire.
 • Misschien moet u een code invoeren om de verbinding tot stand te brengen. Deze code staat in de handleiding van het accessoire.

Nadat de verbinding is gemaakt staat de accessoire onder 'Mijn apparaten'. Vaak maakt een accessoire automatisch contact als bluetooth aanstaat. Gebeurt dat niet, selecteer dan het apparaat onder 'Mijn apparaten' in de app Instellingen, bij Bluetooth.

Muziek afspelen via bluetooth-accessoire en iPhone/iPad

Hebt u bijvoorbeeld een bluetooth-speaker gekoppeld, maar komt het geluid dat u afspeelt nog steeds uit de iPhone/iPad? Doe dan het volgende:

 • Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Op een iPhone X of nieuwer of iPad met iOS 12 of nieuwer veegt u omlaag vanaf de rechterbovenkant van het scherm.
 • Het bedieningspaneel opent en de audio die afspeelt is daarop te zien. Tik op het pictogram dat doet denken aan een geluidssignaal Pictogram: speaker verbinden.
 • Selecteer de juiste luidspreker.

In de app Spotify komt u het bluetooth-pictogram of het pictogram voor 'Beschikbare apparaten' Pictogram: beschikbare apparaten Spotify tegen. Tik hierop om de juiste luidspreker te selecteren. De muziek komt nu uit de gewenste speaker.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.