Menu Zoek

Bluetooth-apparaat met Windows verbinden

bluetooth-symbool

Windows 10- en 11-computers hebben vaak bluetooth. Sluit met deze verbindingsmethode bijvoorbeeld een draadloze hoofdtelefoon, headset of luidspreker op de pc aan.

Dankzij bluetooth kunnen apparaten draadloos met elkaar communiceren. Verbind op deze wijze bijvoorbeeld een draadloze hoofdtelefoon of speaker met een laptop en luister naar muziek. Ook draadloze headsets ondersteunen meestal bluetooth. Hierdoor kunnen mensen bijvoorbeeld via internet een videogesprek voeren. De beller heeft dan geen last van snoertjes, waardoor diegene tijdens het gesprek vrij kan bewegen. Verder bestaan er ook muizen, toetsenborden en printers met bluetooth. Lees meer over bluetooth in onze tip 'Wat is bluetooth?'.

De meeste laptops en sommige pc's hebben een zogeheten bluetooth-adapter. Zodra deze adapter op het systeem is ingeschakeld, kunnen allerlei draadloze apparaten verbinding met de computer maken. Activeer zo de bluetooth-adapter in Windows 10 en 11:

 • Klik op de Startknop > Instellingen (pictogram met tandwiel) > Apparaten (Windows 10) of Bluetooth en apparaten (Windows 11).
 • Zet de schakelaar onder ‘Bluetooth’ op Aan.

Zoek vanuit Windows 10 en 11 naar bluetooth-apparaten in de buurt.

 • Schakel het apparaat in dat u draadloos met de computer wilt verbinden, zoals een geschikte hoofdtelefoon, headset of luidspreker.
 • Klik op de computer op de Startknop > Instellingen (pictogram met tandwiel) > Apparaten.
 • Klik bovenaan op Bluetooth- of ander apparaat toevoegen (Windows 10) of Apparaat toevoegen (Windows 11).
 • Klik op Bluetooth.
 • Er verschijnt een lijst met beschikbare bluetooth-apparaten. Klik op de naam van het apparaat dat u wilt verbinden met de pc.

Bluetooth_apparaat_verbinden_Windows

 • Er verschijnt een melding dat het bluetooth-apparaat is verbonden. Klik op met Gereed.

Speel nu bijvoorbeeld muziek af om liedjes via een draadloze hoofdtelefoon, headset of luidspreker te beluisteren.

Gebruikers kunnen in Windows 10 en 11 de verbinding met een bluetoothapparaat op ieder moment verbreken.

 • Klik op de Startknop > Instellingen (pictogram met tandwiel) > Apparaten (Windows 10) of Bluetooth en apparaten (Windows 11).
 • Klik op het apparaat dat via bluetooth is verbonden (Windows 10) of op Apparaten (Windows 11).
 • Klik op Verbinding verbreken (Windows 10) of klik onder 'invoer' op de drie puntjes achter het verbonden apparaat > Verwijderen (Windows 11).
 • Klik op Verwijderen als u het apparaat uit Windows 10 wilt wissen. Dat is niet nodig als het eigen luidsprekers en dergelijke zijn.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.