Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Een betere vakantiefoto

betere vakantiefotos x250

Een kiekje is zo gemaakt. Besteed deze zomer extra aandacht aan licht en compositie en kom met betere vakantiefoto's thuis.

Belangrijk voor het maken van een foto is natuurlijk het licht. Zonder licht, geen foto. Bovendien is tegen de zon in fotograferen bijvoorbeeld moeilijk en zorgt het vaak voor overbelichte plaatjes. Maar behalve licht, is ook de compositie belangrijk. Let daarbij op de volgende dingen:

 • Zorg voor een rechte horizon
  Vaak drukken mensen op de ontspanknop waardoor de camera een beetje naar rechts helt. Gevolg is dat de horizon net niet recht staat. Houd om deze beweging te voorkomen de camera twee handen vast: één hand is voor ondersteuning en met de andere drukt u af.
 • Plaats het onderwerp uit het midden
  Een foto is dynamischer als het onderwerp niet recht in het midden van de foto staat. Plaats ook de horizon uit het midden, bijvoorbeeld op een derde van boven of een derde van onder.

  fotografie tips
 • Bekijk het vanuit een ander perspectief
  Heel veel foto's zijn genomen vanaf ooghoogte. Het loont om af en toe eens door de knieën te zakken of op een bankje te gaan staan. U kijkt dan heel anders tegen de wereld aan en krijgt een ander perspectief.
 • Maak gebruik van lijnen
  Gebruik elementen zoals rivieren, slootjes, muurtjes en wegen om het oog door een foto te leiden. Lijnen geven een foto ook diepte.

Bekijk onze video voor meer fotografietips.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.