Menu Zoek

E-mail met bijlage versturen op de iPad en iPhone

bijlage ipad iphone

Stuur bestanden of foto’s mee met een e-mail op de iPad of de iPhone. Met enkele tikken op het beeld voegt u een bijlage toe aan een bericht.

Bijlagen zijn bestanden die u meestuurt met een e-mail. Bij een mail kan één bijlage zitten, maar het kunnen ook meerdere bestanden zijn. Een bijlage kan van alles zijn. Van een foto tot een pdf of een Word-bestand. Het bestand staat ergens op uw apparaat en via de mail verstuurt u het naar een e-mailadres. Dat kan een mailadres van een familielid, vriend of kennis zijn. Maar u kunt ook bijlagen naar uw eigen e-mailadres sturen, bijvoorbeeld om foto's snel vanaf uw tablet op de pc te krijgen.

Hieronder leest u hoe u een bijlage toevoegt op de iPhone met iOS 15 en iOS 16. De stappen zijn gelijk op een iPad met iPadOS 15. Ga voor een iPad met iPadOS 16 naar de volgende paragraaf.

We voegen in onderstaande stappen een bijlage toe aan een nieuw e-mailbericht. Maar ook als u een bericht beantwoordt of doorstuurt kunt u de bijlage toevoegen.

 • Tik op de app Mail.
 • Tik rechtsonder (iPhone) of rechtsboven (iPad) op het pictogram voor een nieuw bericht.
 • Het berichtenvenster verschijnt. Typ het e-mailadres van de afzender bij ‘Aan:’.
 • Typ een onderwerp achter ‘Onderwerp:’.
 • Tik op een lege plek in het bericht.

Een balkje met zes opties verschijnt in beeld. Verschijnt de balk niet in beeld? Tik dan in de grijze balk boven het toetsenbord op het pijltje naar links.

Bijlagen toevoegen aan een e-mail op de iPhone

Let op: de volgorde van de knoppen kan bij u afwijken.

1: Met deze knop wijzigt u de opmaak van het e-mailtje. Dit heeft verder niets met bijlagen te maken.
2: Tik op deze knop om een foto uit de app Foto’s te kiezen. Tik op de foto en hij wordt toegevoegd aan de e-mail. U kunt op meerdere foto’s tikken om ze in de mail te zetten. Tik op het kruisje om het foto-overzicht te sluiten.
3: Met deze knop opent de camera. Maak een foto om deze direct mee te sturen met de e-mail. Is de foto goed, dan tikt u op Gebruik foto. Tik anders op Opnieuw.
4: Kies een document uit de app Bestanden om mee te sturen met het bericht.
5: Gebruik deze optie om een document te scannen met de camera van de iPhone. Breng de te scannen pagina in beeld voor de camera en tik op de witte sluiterknop als de scan niet automatisch wordt gemaakt. Sleep in dat geval eventueel de hoeken naar de juiste plek en tik op Behoud scan of Opnieuw als u de pagina beter in beeld wilt brengen. (Herkent de camera de pagina niet goed, dan kunt u beter een foto maken en deze meesturen.) Eventueel scant u nog een volgende pagina van het document. Bent u klaar, tik dan op Bewaar en de scan staat als bijlage in de mail.
6: Deze knop opent een tekenvel of een eerder toegevoegde foto waarop u kunt tekenen. De tekening kan dan als bijlage bij de mail komen. Maak de tekening. In het geval van een tekening op een foto die u al als bijlage had toegevoegd: tik op Gereed.In het geval van een tekening op een tekenvel: tik op Gereed > Voeg tekening in om hem aan de mail toe te voegen, of tik op Verwijder wijzigingen om terug te keren naar het bericht.

 • Typ de inhoud van het mailbericht.
 • Tik rechtsboven op de verzendknop om de mail te versturen.

We voegen in onderstaande stappen een bijlage toe aan een nieuw e-mailbericht. Maar ook als u een bericht beantwoordt of doorstuurt kunt u de bijlage toevoegen.

 • Tik op de app Mail.
 • Tik rechtsboven op het pictogram voor een nieuw bericht.
 • Het berichtenvenster verschijnt. Typ het e-mailadres van de afzender bij ‘Aan:’.
 • Typ een onderwerp achter ‘Onderwerp:’.
 • Tik op een lege plek in het bericht.
 • Boven het toetsenbord verschijnt een balkje met zes opties. Drie ervan hebben betrekking op de bijlage.
  Werken met iPad-e-mail bijlage
  • 1: Met deze knop hebt u toegang tot de foto's op de iPad en tot de camera.
   • Tik op Fotobibliotheek, selecteer een of meerdere foto's en tik op het kruisje om de fotobibliotheek te sluiten.
   • Tik op Maak foto of video om deze met de camera te maken en direct mee te sturen met de e-mail. Is de foto goed, tik dan op Gebruik foto. Tik anders op Opnieuw.
   • Tik op Scan document om een document te scannen met de camera van de iPad. Breng de te scannen pagina in beeld voor de camera en tik op de witte sluiterknop als de scan niet automatisch wordt gemaakt. Sleep in dat geval eventueel de hoeken naar de juiste plek en tik op Behoud scan of Opnieuw als u de pagina beter in beeld wilt brengen. (Herkent de camera de pagina niet goed, dan kunt u beter een foto maken en deze meesturen.) Eventueel scant u nog een volgende pagina van het document. Bent u klaar, tik dan op Bewaar en de scan staat als bijlage in de mail.
  • 2: Kies via deze knop een document uit de app Bestanden om mee te sturen met het bericht.
  • 3: Deze knop opent een tekenvel of een eerder toegevoegde foto waarop u kunt tekenen. De tekening kan dan als bijlage bij de mail komen. Maak de tekening. In het geval van een tekening op een foto die u al als bijlage had toegevoegd: tik op Gereed. In het geval van een tekening op een tekenvel: tik op Gereed > Voeg tekening in om hem aan de mail toe te voegen, of tik op Verwijder wijzigingen om terug te keren naar het bericht.
 • Typ de inhoud van het mailbericht.
 • Tik rechtsboven op de verzendknop om de mail te versturen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.