Menu Zoek

Emoji's gebruiken in WhatsApp

whatsapp-emoticon(1)

In WhatsApp-gesprekken worden veel emoji's gebruikt. Dat zijn die plaatjes van gezichtjes en allerlei voorwerpen. Hoe gebruikt u ze eigenlijk?

Emoji is een Japans woord dat letterlijk 'afbeelding plus karakter' betekent. In het moderne taalgebruik worden met emoji's de plaatjes bedoeld die in bijvoorbeeld WhatsApp veel terugkomen. Vroeger werden de lachende gezichtjes ook wel smileys genoemd, en wat later werd het woord emoticons veel gebruikt. Nu is de term emoji gangbaar.

Emoji's drukken een gevoel, handeling, mening of voorwerp uit. Sommige hebben een heel duidelijke betekenis, zoals de pizza of de afbeelding van een bloem of een kat. Van andere plaatjes kan het wat onduidelijk zijn wat ermee wordt uitgedrukt. Zoals twee handen tegen elkaar. Betekent dat bidden of twee mensen die een high five geven? Lees hier meer over in het artikel 'Welke emoji gebruik ik?'

Voeg zo een emoji in tijdens een gesprek op WhatsApp:

 • Open WhatsApp.
 • Tik op het tabblad Chats.
 • Tik op het chatgesprek waarin u de emoji wilt invoegen.
 • Tik links van het tekstvak op het pictogram van het gezichtje (Android). Tik op de iPhone in het tekstvak en daarna op het pictogram van het gezichtje op het toetsenbord.
 • Het overzicht van emoji's opent. Er zijn verschillende categorieën. Het gezichtje staat bijvoorbeeld voor verschillende smileys en bij de categorie met het plaatje van een voetbal staan emoji's die met sport te maken hebben. Tik op de categorie die u wilt gebruiken.
 • Tik op de emoji die u wilt invoegen. Sommige emoji's zijn er in meerdere huidskleuren. Wilt u een andere kleur emoji? Houd uw vinger dan wat langer op de emoji en tik op de emoji in de gewenste kleur.
 • Tik om weer te typen op het tekstvak of op het toetsenbordje links ervan (Android). Tik op de iPhone op ABC op het toetsenbord.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.