Menu Zoek

Foto's vrijstaand maken op de Mac

afbeelding_vrijstaand_maken_mac

Om een foto vrijstaand te maken hebt u geen speciale fotobewerkingsprogramma’s nodig. Gebruik het standaard fotoprogramma Voorvertoning op de Mac.

Een foto vrijstaand maken betekent dat u de achtergrond van een foto verwijdert. Daarmee maakt u een deel van de foto los van de rest. Dat kan heel handig zijn. Zo kunt u een lelijke achtergrond verwijderen of een persoon losmaken van een groep mensen.

Veel mensen denken dat ze een speciaal fotobewerkingsprogramma nodig hebben om foto’s vrijstaand te maken. Maar voor Mac-gebruikers komt er helemaal geen Photoshop of soortgelijk programma aan te pas. Zij maken gebruik van een programma dat standaard op de Mac is geïnstalleerd: Voorvertoning. Tenzij de gebruiker iets anders heeft ingesteld, is Voorvertoning ook automatisch het programma waarin foto’s worden geopend. Lees meer over dit programma in het artikel 'De app voorvertoning op een Mac'.

Om een foto vrijstaand te maken moet u ‘m eerst openen in Voorvertoning. Zorg er daarna voor dat boven de foto een knoppenbalk met bewerkingsopties komt te staan:

  • Klik in de menubalk bovenin op Weergave.
  • Klik op Toon markeringsknoppenbalk.

Als de balk al is ingeschakeld, staat er ‘Verberg markeringsknoppenbalk’. Klik hier op als u de bewerkingsopties niet meer in beeld wilt zien.

Doe het volgende om de foto vrijstaand te maken:

  • Klik in de knoppenbalk op het icoon van een toverstaf.
  • De muisaanwijzer verandert in een plusje. Klik daarmee in de afbeelding op een plek in de achtergrond die u wilt verwijderen.
  • Houd de muisknop ingedrukt en verplaats het plusje een stukje over de afbeelding.

Er komt een rode gloed over een deel van de afbeelding. Dit is het deel van de achtergrond dat is geselecteerd.

  • Houd de muisknop ingedrukt en beweeg het kruisje kleine stukjes over de foto om meer of juist minder achtergrond te selecteren.
  • Tevreden? Laat de muisknop los. De rode gloed wordt vervangen door een bewegende stippellijn.
  • Druk de Backspace-toets in (dit is op sommige toetsenborden de toets met een grote pijl naar links).

De achtergrond wordt gewist. In sommige gevallen verschijnt er eerst een venster met de vraag of u het document naar png-formaat wil converteren. Klik op Converteer.

Tip: voorkom dat er te veel in één keer wordt gewist door steeds kleine stukjes van de afbeelding te selecteren en te verwijderen. Toch te veel verwijderd? Druk dan de toetsencombinatie Command+Z in. De laatste actie wordt ongedaan gemaakt.

Een achtergrond verwijderen kan ook met behulp van de lassoselectie of slimme lasso in Voorvertoning. Met de lassoselectie trekt u zelf een lijn om het deel van de afbeelding dat verwijderd of juist behouden moet worden. Met de slimme lasso hoeft u minder precies te werken. Trek een lijn om een deel van de afbeelding en Voorvertoning zoekt binnen dit gebied zelf wat er uitgesneden kan worden.

  • Klik in de knoppenbalk op het icoon van een vierkantje. Dit staat helemaal links in de balk.
  • Klik op Lassoselectie of Slimme lasso.
  • Selecteer datgene wat u vrijstaand wilt maken.
  • Klik bovenin in de menubalk op Wijzig > Keer selectie om.
  • Druk op de Backspace-toets.

De achtergrond wordt gewist. Herhaal de stappen eventueel om meer van de achtergrond te verwijderen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.