Menu Zoek

Gemakkelijk QR-code scannen (Android)

tip(8)

Komt u een QR-code, een pixelig vierkantje, tegen? Scan zo'n code zonder verdere poespas op een Android-apparaat.

De kans is groot dat u weleens een QR-code hebt gezien. QR-codes zijn zwart-witte vierkante codes, bestaand uit allerlei blokjes. De Android-robot op de afbeelding bij dit artikel heeft ze in zijn buik. Ze verschijnen overal: op verpakkingen in de supermarkt, posters bij de bushalte of in tijdschriften en dagbladen. Ook op veel collectebussen voor gelddonaties staan tegenwoordig QR-codes.De bedoeling van een QR-code is dat u die scant met een smartphone of tablet. De code leidt naar een webpagina met meer informatie.

Meer dan de camera van het apparaat is niet nodig om een QR-code te lezen.

  • Open de app Camera.
  • Richt de camera op de QR-code. Breng de QR-code helemaal in beeld.
  • Onderaan verschijnt een melding, met de link achter de QR-code of een verwijzing. Tik op de melding.

De browser opent en de informatiepagina verschijnt.

Bekijk de stappen ook in onze video:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.