Menu Zoek

Gps aanzetten (of uitzetten)

gps aan of uit iphone en ipad

Een smartphone kan met de zogenaamde locatievoorziening bijhouden waar de gebruiker is. Zet gps aan, of juist uit.

Veel apps op smartphones willen de locatie weten van gebruikers. Vaak omdat de app er beter door werkt. Denk aan navigatie-apps. Maar soms is het niet duidelijk waarom een app wil weten waar iemand is. Sommige mensen vinden het daarom fijn om standaard gps uit te zetten. Anderen vinden het gemak van gps zo fijn, dat de functie altijd aanstaat. Er is geen goed of fout.

Zet zo op een Android-smartphone met Android 12 of hoger de locatievoorziening uit of aan:

  • Open de 'Snelle instellingen'. Veeg daarvoor van boven naar beneden over het scherm.
  • Veeg het snelmenu nog wat verder naar beneden.
  • Veeg van rechts naar links over het snelmenu om meer opties in beeld te krijgen. Doe dit totdat 'Locatie' in beeld is.
  • Tik op Locatie om gps aan of uit te zetten. Als de locatievoorziening aanstaat is het pictogram boven 'Locatie' blauw.

Zet zo de locatievoorziening uit of aan op een iPhone (vanaf iOS 16):

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Privacy en beveiliging.
  • Tik op Locatievoorzieningen.
  • Is het schuifje achter 'Locatievoorzieningen' groen? De functie staat dan aan. Tik eventueel op het schuifje om de instelling aan te passen.

Het is natuurlijk onhandig om steeds gps aan of uit te moeten zetten. Daarom kun je op de iPhone per app de locatie-toestemmingen regelen. Ook op Android-smartphones geef je aan of een app de locatie van het toestel mag gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.