Menu Zoek

Grafiek maken in Excel

beeldscherm

Presenteer gegevens in Excel overzichtelijk in een grafiek.

Met Excel zet u allerlei gegevens in tabellen. Maar soms is het leuker of overzichtelijker om de informatie te presenteren in een grafiek. Denk aan een cirkeldiagram, draaigrafiek of staafdiagram. Hiervoor hebt u wel een gegevenstabel nodig. Die kunt u zelf maken, maar u kunt ook onze oefentabel gebruiken. Hierin staan de maanden van het jaar en de gemiddelde temperaturen in die maanden. Let op: Mogelijk opent de oefentabel in Excel Online in de browser. Klik dan bovenaan op Bestand downloaden en open het bestand om het in Excel te zien. Klik in Excel bovenaan op Bewerken inschakelen.

Maak zo in Excel een grafiek:

  • Selecteer de tabel in zijn geheel. Klik hiervoor met linkermuisknop op cel A1 en houd de muisknop ingedrukt. Sleep vervolgens de muisaanwijzer naar het einde van de tabel. Dat is dus cel M4 in onze oefentabel.
  • Klik op het tabblad Invoegen.
  • In de groep 'Grafieken' staat een aantal opties. Selecteer het grafiektype dat bij uw gegevens past.
  • Advies nodig? Klik in de groep 'Grafieken' op de knop Aanbevolen grafieken. U ziet een selectie van grafieken waarvan Excel denkt dat ze geschikt zijn voor uw gegevenstabel. Klik links op een grafiek en u ziet rechts in het deelvenster een voorbeeld. Klik op OK om een grafiektype te kiezen. Dit doen wij niet.
  • Wij kiezen in de groep 'Grafieken' voor een lijngrafiek. Klik op Lijn- of vlakdiagram invoegen Lijn- of vlakdiagram invoegen.
  • Excel toont verschillende opties voor een lijngrafiek. Houd de muisaanwijzer een tijdje op een plaatje en de naam van de grafiek verschijnt met een korte beschrijving.
  • Wij klikken op Lijn met markeringen.
  • De grafiek staat direct in het gegevensblad. We willen de grafiek op een eigen tabblad plaatsen zodat de tabel niet zichtbaar is. Daarom klikken we rechtsboven in het Lint op Grafiek verplaatsen. Ziet u dit niet staan, klik dan eerst in het Lint op Grafiekontwerp.
  • Klik op Nieuw blad en geef het blad een naam. Wij kiezen voor 'Grafiek'.
  • Klik op OK.

De grafiek wordt nu gepresenteerd op een eigen blad met de naam 'Grafiek'. Deze ook ergens anders gebruiken? Sla de grafiek dan op als afbeelding.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.