Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

De grens over? Dataroaming uit!

dataroaming

'Help, ik ga de grens over met mijn smartphone. Maar ik wil geen hoge internetkosten.' Lees onze tip en u kunt met een gerust hart de wereld over.

Waarschijnlijk zonder er erg in te hebben, maakt u weleens gebruik van roaming. Is uw eigen provider niet beschikbaar, dan gaat uw toestel op zoek naar andere aanbieders. Bent u bijvoorbeeld buiten het bereik van KPN op Texel, dan kunt u bellen en internetten via T-Mobile. De providers hebben onderlinge afspraken over het gebruik van elkaars netwerk. Dit gebruik noemt men roaming. In de lidstaten van de EU kost dit u niets extra's, maar buiten de EU wel.

Providers maken een onderscheid tussen roaming van bellen en sms'en en dataroaming: eenvoudig gezegd het gebruik van mobiel internet. Tussen deze twee vormen van roaming bestaat een belangrijk verschil. U kunt niet per ongeluk iemand bellen of sms'en. Maar ongemerkt internetten kan wel! Allerlei apps maken automatisch verbinding met internet. Bijvoorbeeld de app Mail die controleert of u nieuwe berichten hebt ontvangen. Zo internet uw smartphone over de grens vrolijk verder. Daarom kunt u dataroaming uitzetten: de gewone roaming blijft altijd beschikbaar zodat u wel kunt bellen en sms'en.

Onderstaande stappen gelden voor een Samsung Galaxy S-toestel vanaf Android 4.3. Hebt u een ander Android-toestel dan kunnen de stappen iets afwijken.

 • Tik op Apps > Instellingen.
 • Tik op het tabblad Verbindingen.
 • Tik op Mobiele netwerken.Tik daarvoor eventueel eerst op Meer netwerken.
 • Haal het vinkje weg of zorg dat het schuifje naar links staat achter Roaming.
 • Tik op Instellingen
 • Tik op Mobiel netwerk.
 • Tik op Opties mobiele data.
 • Is het schuifje achter 'Dataroaming' groen, dan staat dataroaming aan. Tik om het schuifje om dataroaming uit te schakelen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.