Heb ik een screensaver nodig?

Artikel

Vroeger had iedereen een screensaver, maar tegenwoordig zie je ze steeds minder. Is een screensaver eigenlijk nog nodig?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
0,0 / 5 (0 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 23 jan 2023

Wat is een screensaver?

Een screensaver is een programma dat start als er een tijdje niemand op de computer werkt. Vroeger was dit belangrijk want als een beeld te lang stilstond, kon het inbranden op het scherm. Door nieuwe technieken gebeurt dit met de huidige beeldschermen niet meer. De oorspronkelijke functie van de screensaver is nu dus verdwenen.

Energiezuiniger

Het laten 'draaien' van een screensaver kost trouwens evenveel stroom als computeren. Om energie te besparen is het dus handiger om de screensaver uit te zetten en de computer in de slaap- of sluimerstand te zetten.

Minder slijtage

Er is nog een reden om geen screensaver te gebruiken: platte en lcd-schermen   lcd-scherm Afkorting van 'Liquid Crystal Display'. Plat beeldscherm dat werkt met behulp van vloeibare kristallen die in- en uitgeschakeld worden. Laptops en monitoren kunnen een dergelijk scherm hebben. Een lcd-scherm is rustiger voor uw ogen is dan een CRT-scherm. Het verbruikt ook minder stroom en neemt door zijn platte vorm minder ruimte in beslag. Koop nooit een lcd-scherm dat u niet in werking hebt gezien. Ze kunnen zogenoemde 'kapotte pixels' hebben, die als witte punten op het scherm zichtbaar zijn. Dit is niet te repareren en heel irritant.
Opvolger van de lcd-scherm is het led-scherm en het oled-scherm.
slijten sneller met een screensaver. Bij het aanzetten van de screensaver staat de fluorescerende achtergrond langer aan. Dit verkort de levensduur.

Wel een screensaver?

U kunt de screensaver natuurlijk wel aanzetten omdat het leuk is. Bijvoorbeeld met foto's van de vakantie zodat u er af een toe een blik op kunt werpen. Stel dan meteen in dat u een wachtwoord moet invoeren als u weer wilt computeren, dat is wel zo veilig.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven