Menu Zoek

Heb ik een screensaver nodig?

screensaver desktop(1)

Vroeger had iedereen een screensaver, maar tegenwoordig zie je ze steeds minder. Is een screensaver eigenlijk nog nodig?

Een screensaver is een programma dat start als er een tijdje niemand op de computer werkt. Vroeger was dit belangrijk want als een beeld te lang stilstond, kon het inbranden op het scherm. Door nieuwe technieken gebeurt dit met de huidige beeldschermen niet meer. De oorspronkelijke functie van de screensaver is nu dus verdwenen.

Het laten 'draaien' van een screensaver kost trouwens evenveel stroom als computeren. Om energie te besparen is het dus handiger om de screensaver uit te zetten en de computer in de slaap- of sluimerstand te zetten.

Er is nog een reden om geen screensaver te gebruiken: platte en lcd-schermen slijten sneller met een screensaver. Bij het aanzetten van de screensaver staat de fluorescerende achtergrond langer aan. Dit verkort de levensduur.

U kunt de screensaver natuurlijk wel aanzetten omdat het leuk is. Bijvoorbeeld met foto's van de vakantie zodat u er af een toe een blik op kunt werpen. Stel dan meteen in dat u een wachtwoord moet invoeren als u weer wilt computeren, dat is wel zo veilig.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.