Menu Zoek

Het kruimelpad in de Verkenner gebruiken

kruimelspoor in de verkenner

Met het kruimelpad weet u altijd precies waar u bent in de Verkenner van Windows.

Het kruimelpad kent u misschien uit het sprookje over Hans en Grietje. Hans liet kruimels achter toen zijn zusje en hij met de heks mee moesten. Aan de hand van het kruimelspoor wilden ze de weg naar huis terugvinden. Het kruimelpad in de Verkenner van Windows heeft een soortgelijke functie: ontdekken waar u bent in de Verkenner en uw weg vinden.

Boven in de Verkenner staat een adresregel, vlak onder het menu. Daarin staan namen van mappen en locaties met een driehoekig pijltje ertussen. Dat is het kruimelpad. Het ziet er zo uit:

Kruimelpad van de Verkenner

Dit geeft aan dat de map 'Documenten' op 'Deze pc' is geopend. De inhoud van de map is te zien in de Verkenner, iets naar onderen. Deze is bij iedereen anders. Dubbelklikt u op een map in 'Documenten', dan opent die map en komt de mapnaam ook in het kruimelpad te staan. Wat is er handig aan het kruimelpad? U leest eraan af waar een document staat. Van rechts naar links staat telkens de bovenliggende map vermeld.

Standaard staat het 'adres' in het kruimelpad aangegeven met een driehoekig pijltje > tussen de verschillende mappen. Als u achter het kruimelpad klikt, verandert dit. Er komt dan een regel te staan die als volgt is opgebouwd: C:\Users\Saskia\Documenten\Seniorweb\Enter. Hierbij is C:\ de harde schijf. De andere woorden zijn namen van mappen.

In plaats van 'Saskia' staat uw eigen computernaam in het adres bij u op de pc. Rechts van uw naam ziet u welke mappen er geopend zijn. In dit voorbeeld de mappen Documenten, SeniorWeb en Enter. Om de weergave weer te wijzigen naar het kruimelpad, drukt u op de Enter-toets.

Tip: links van het kruimelpad zitten twee pijltjes: een naar links en een naar rechts. Gebruik ze om terug en vooruit te bladeren, net zoals de bladerpijltjes van internetprogramma's.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.