U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk?

Artikel

Is de webwinkel op het scherm wel veilig? Controleer het webwinkelkeurmerk voor u iets koopt.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (16 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 4 mei 2023

Alleen een logo zegt niks

Over het algemeen voeren betrouwbare webwinkels een keurmerk. Zij betalen dan voor een certificaat dat hun betrouwbaarheid aangeeft en houden zich aan bepaalde afspraken. Maar controleer of dit keurmerk ook echt is! Een logo van het keurmerk zelf zegt niks. Iedereen kan een plaatje op zijn site zetten.

Webshopkeurmerk moet aanklikbaar zijn

Er zijn twee grote Nederlandse keurmerken: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Er bestaan er meer, maar dit zijn de enige twee keurmerken die aangesloten zijn bij De Geschillencommissie. Daar kunnen consumenten eventueel een klacht indienen en de commissie helpt dan het probleem op te lossen.

Als een webwinkel een van deze keurmerken vermeldt, hoort het aanklikbaar te zijn. Neem als voorbeeld Bol.com. Dat is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. Hun logo is onderaan elke pagina op Bol.com te vinden. Klik erop en u komt terecht op een pagina van Thuiswinkel Waarborg, waar het certificaat wordt getoond.

keurmerk voorbeeld

Controleer de site van het keurmerk

Is het keurmerk niet aanklikbaar, of vertrouwt u het nog steeds niet? Ga dan op de site van een keurmerk na welke winkels daadwerkelijk zijn aangesloten. Surf naar de site van het keurmerk en controleer of de webwinkel in de lijst voorkomt.

  • Bekijk de webwinkels die aangesloten zijn bij Thuiswinkel Waarborg. Maak eventueel gebruik van het kader 'Filter op' dat links in beeld staat. U kunt klikken op filters of een trefwoord invullen om de zoekfunctie te gebruiken. Voor klachten over een webshop kunt u op deze pagina terecht.
  • Bekijk de webwinkels die aangesloten zijn bij Webshop Keurmerk. Een klacht dient u in via deze pagina.

Geen keurmerk? Niet per se onveilig

Stel: u ziet een aantrekkelijke aanbieding maar er is geen keurmerk te vinden. Dan loopt u een risico. Maar niet alle webwinkels zonder keurmerk zijn meteen onveilig. Zo'n licentie bij een keurmerk kost geld en dat hebben niet alle webwinkeleigenaren er voor over. Dit geldt zeker voor kleinere webwinkels. Zoek naar ervaringen van anderen als u twijfelt aan de betrouwbaarheid van een webwinkel.

Ervaringen van anderen controleren

Bij twijfel kunt u terecht bij Trustpilot. Deze website verzamelt ervaringen van andere mensen die een site of product hebben geprobeerd. Typ de naam van een webwinkel in het zoekveld en lees de ervaringen van anderen. Zijn deze overwegend negatief, of is de webwinkel helemaal niet te vinden? Zie dan af van de koop.

Voorbeeld
Neem bijvoorbeeld de webshop Trekinn. Deze site heeft verleidelijke aanbiedingen op het gebied van wandelkleding. Maar geen keurmerk. Op Trustpilot is te zien dat de ervaringen overwegend negatief zijn. Zou u dan toch kopen? De shop TrailrunStore.com daarentegen heeft evenmin een keurmerk, maar krijgt bijna uitsluitend positieve kritiek.

Bekende namen, let op phishing

Bij de bekende grote webwinkels hoeft u zich geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid. Denk aan Bol.com, Wehkamp, Zalando of Coolblue. Maar wees er wel zeker van dat u bij de echte website winkelt en niet bij een namaakvariant. Controleer daarvoor de url   URL Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
op fouten. Is het webadres bijvoorbeeld 'www.boll.com' met dubbel -l in plaats van 'www.bol.com', dan bent u aan het verkeerde adres. Klik de site weg en vul geen gegevens in.

Bij twijfel, doe een kleine bestelling

Geeft u een webshop het voordeel van de twijfel, doe dan eerst een kleine bestelling om ervaring op te doen met de winkel en kies voor achteraf betalen. Kan dit niet, gebruik dan PayPal of uw creditcard. Dan krijgt u aankoopbescherming. Zoek in het geval van een creditcard de bijbehorende voorwaarden op bij uw eigen creditcardmaatschappij.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven