Menu Zoek

Hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk?

tip(4)(1) Is de webwinkel op het scherm wel veilig? Controleer het webwinkelkeurmerk voor u iets koopt.

Over het algemeen voeren betrouwbare webwinkels een keurmerk. Zij betalen dan voor een certificaat dat hun betrouwbaarheid aangeeft en houden zich aan bepaalde afspraken. Maar controleer of dit keurmerk ook echt is! Een logo van het keurmerk zelf zegt niks. Iedereen kan een plaatje op zijn site zetten.

Er zijn twee grote Nederlandse keurmerken: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Er bestaan er meer, maar dit zijn de enige twee keurmerken die aangesloten zijn bij De Geschillencommissie. Daar kunnen consumenten eventueel een klacht indienen en de commissie helpt dan het probleem op te lossen.

Als een webwinkel een van deze keurmerken vermeldt, hoort het aanklikbaar te zijn. Neem als voorbeeld Bol.com. Dat is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. Hun logo is onderaan elke pagina op Bol.com te vinden. Klik erop en u komt terecht op een pagina van Thuiswinkel Waarborg, waar het certificaat wordt getoond.

keurmerk voorbeeld

Is het keurmerk niet aanklikbaar, of vertrouwt u het nog steeds niet? Ga dan op de site van een keurmerk na welke winkels daadwerkelijk zijn aangesloten. Surf naar de site van het keurmerk en controleer of de webwinkel in de lijst voorkomt.

  • Bekijk de webwinkels die aangesloten zijn bij Thuiswinkel Waarborg. Maak eventueel gebruik van het kader 'Filter op' dat links in beeld staat. U kunt klikken op filters of een trefwoord invullen om de zoekfunctie te gebruiken. Voor klachten over een webshop kunt u op deze pagina terecht.
  • Bekijk de webwinkels die aangesloten zijn bij Webshop Keurmerk. Een klacht dient u in via deze pagina.

Stel: u ziet een aantrekkelijke aanbieding maar er is geen keurmerk te vinden. Dan loopt u een risico. Maar niet alle webwinkels zonder keurmerk zijn meteen onveilig. Zo'n licentie bij een keurmerk kost geld en dat hebben niet alle webwinkeleigenaren er voor over. Dit geldt zeker voor kleinere webwinkels. Zoek naar ervaringen van anderen als u twijfelt aan de betrouwbaarheid van een webwinkel.

Bij twijfel kunt u terecht bij Trustpilot. Deze website verzamelt ervaringen van andere mensen die een site of product hebben geprobeerd. Typ de naam van een webwinkel in het zoekveld en lees de ervaringen van anderen. Zijn deze overwegend negatief, of is de webwinkel helemaal niet te vinden? Zie dan af van de koop.

Voorbeeld
Neem bijvoorbeeld de webshop Trekinn. Deze site heeft verleidelijke aanbiedingen op het gebied van wandelkleding. Maar geen keurmerk. Op Trustpilot is te zien dat de ervaringen overwegend negatief zijn. Zou u dan toch kopen? De shop TrailrunStore.com daarentegen heeft evenmin een keurmerk, maar krijgt bijna uitsluitend positieve kritiek.

Bij de bekende grote webwinkels hoeft u zich geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid. Denk aan Bol.com, Wehkamp, Zalando of Coolblue. Maar wees er wel zeker van dat u bij de echte website winkelt en niet bij een namaakvariant. Controleer daarvoor de url op fouten. Is het webadres bijvoorbeeld 'www.boll.com' met dubbel -l in plaats van 'www.bol.com', dan bent u aan het verkeerde adres. Klik de site weg en vul geen gegevens in.

Geeft u een webshop het voordeel van de twijfel, doe dan eerst een kleine bestelling om ervaring op te doen met de winkel en kies voor achteraf betalen. Kan dit niet, gebruik dan PayPal of uw creditcard. Dan krijgt u aankoopbescherming. Zoek in het geval van een creditcard de bijbehorende voorwaarden op bij uw eigen creditcardmaatschappij.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.