Menu Zoek

Hoeveel opslagruimte heeft mijn pc? (Windows)

131017_ruimte_home

Controleer hoeveel ruimte u nog hebt op de computer met Windows. Daar is eenvoudig achter te komen.

Het is raadzaam om in de gaten te houden hoeveel ruimte er nog vrij is op de computer. Want het is onhandig als u tijdens het computeren ineens te weinig opslagruimte blijkt te hebben. Dan is er plots geen plek meer voor die mooie foto of dat handge document dat u wilt opslaan. Of kunt u een programma niet downloaden. Bekijk de beschikbare opslagruimte in de Verkenner.

  • Klik op de Taakbalk op het pictogram van de Verkenner Opslagruimte controleren met Verkenner . Staat het pictogram hier niet, klik dan op de Startknop, typ 'verkenner' en klik op Verkenner.
  • Klik in het Navigatievenster aan de linkerkant op Deze pc.
  • Onder 'Apparaten en stations' staat per schijf hoeveel ruimte er nog beschikbaar is. Onder de schijf staat een balk, die deels blauw is. Dat blauwe deel toont aan hoe vol de schijf al zit.

Is er niet zo veel ruimte meer over? Daar kan een pc aardig traag van worden. Gelukkig zijn er manieren om geheugen vrij te maken of uit te breiden. Lees in het artikel '5 klusjes voor een snelle pc' wat u kunt doen om de computer op te schonen.

Het is ook mogelijk om bestanden online op te slaan. Bewaar documenten die u niet vaak gebruikt maar wel wilt houden online. Zo kunt u er wel altijd bij, maar nemen ze geen ruimte in op de computer. Lees in het artikel 'Welke clouddienst moet ik gebruiken?' wat de opties zijn.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.