Menu Zoek

Hoeveel opslagruimte heeft mijn Windows-pc?

opslagruimte windows bekijken

Hoeveel ruimte is er vrij op de Windows-computer? Bekijk af en toe of er nog genoeg opslagruimte is voor nieuwe programma's, video's of foto's.

Het is handig om te weten hoeveel ruimte er nog vrij is op de pc. Want het is niet fijn als u tijdens het computeren opeens te weinig opslagruimte hebt. Dat maakt de computer trager. En u kunt foto's, documenten of video's niet meer opslaan. Of een handig programma of spel niet downloaden. Bekijk dus af en toe de vrije opslagruimte. En maak als het nodig is, ruimte vrij.

Bekijk zo hoeveel ruimte de Windows-computer nog heeft:

  • Klik op de startknop.
  • Klik op Instellingen.
  • Windows 10: klik op Systeem.
  • Klik op Opslag.

Bovenaan bij 'Local Disk' (lokale schijf) staat hoeveel gigabyte in gebruik is en hoeveel opslagruimte nog vrij is. Klik eventueel op Meer categorieën weergeven om te zien welke apps en soort bestanden veel ruimte innemen.

Heel vervelend als er weinig opslagruimte over is. De computer kan daardoor een stuk trager worden. De pc opschonen is dan een optie. Of laat de computer automatisch tijdelijke bestanden verwijderen via Slim opslaan. Maar u kunt ook bestanden online opslaan op in een van de clouddiensten. Ze nemen dan geen ruimte meer in op de computer, maar u hebt ze wel altijd bij de hand.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.