Menu Zoek

Zien en wissen wat er op het Klembord staat

inhoud klembord bekijken en wissen

Bekijk welke tekst en plaatjes er op het Klembord staan. Of wis de inhoud ervan, zodat anderen niet zien wat u hebt gekopieerd of geknipt.

Alles wat u op de pc kopieert, komt op het Klembord te staan. Vroeger was dat onzichtbaar en moest u maar raden wat er van uw kopieer- en plakwerk terug te vinden was. Sinds een eerdere update van Windows 10 en de introductie van Windows 11 is de inhoud van deze tijdelijke opslagplaats te bekijken. Zo ziet u wat u (of een andere gebruiker) de laatste tijd hebt gekopieerd en geknipt. En dat niet alleen, u kunt de items op het bord ook invoegen in een document of bestand door erop te dubbelklikken. Vooral dit laatste kan handig zijn. Bijvoorbeeld als u een tekst of afbeelding opnieuw wilt kopiëren, maar niet meer weet wat u eerder precies had geselecteerd.

U opent het Klembord met een sneltoets: Windows-toets+V. Het Klembord opent in een apart venster. Let wel, als u buiten het Klembord klikt, verdwijnt dit venster en kunt u het alleen met de toetscombinatie opnieuw openen. De eerste keer dat u het Klembord opent, klikt u op Inschakelen. Vanaf nu wordt bijgehouden wat u hebt gekopieerd en geplakt.

Ziet u iets dat u alsnog wilt invoegen in een bestand? Ga zo te werk:

  • Open het bestand waarin u de tekst of afbeelding wilt invoegen.
  • Zet uw muisaanwijzer op de plek waar de tekst of afbeelding moet worden geplakt.
  • Druk op Windows-toets+V.
  • Scrol door de lijst en klik op de tekst of afbeelding die u opnieuw wilt kopiëren.

Het onderdeel dat u opnieuw wilt kopiëren, wordt nu op de plek geplakt die u hebt aangewezen met de muis.

Uiteraard is de inhoud van het Klembord te wissen. De lijst wordt automatisch leeggemaakt zodra de pc uitschakelt, maar handmatig wissen kan geen kwaad als u de pc lang aan hebt staan of als u zaken kopieert die niet voor de ogen van andere mensen bedoeld zijn, zoals een verrassing of een cadeau.

  • Druk op Windows-toets+V.
  • Klik rechts van een Klembord-item op de drie puntjes.
  • Klik op Alles wissen.

De lijst is weer leeg.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.