Menu Zoek

Internetten in het buitenland met smartphone

wifi onderweg(1)

Buiten Europa kost internetten via het mobiele netwerk extra geld. Zet dataroaming op de smartphone uit om een hoge rekening te voorkomen.

Wanneer het internetnetwerk van uw mobiele provider buiten bereik is, dan kunt u geen gebruik maken van uw data. De telefoon probeert dan verbinding te maken met beschikbare lokale netwerken. Deze techniek heet roaming. Binnen de Europese Unie (EU) kost dat niks extra's, maar daarbuiten wel. Wilt u voorkomen dat de rekening ongemerkt oploopt, zet dan dataroaming uit als u de EU verlaat. U kunt dan niet meer zomaar surfen op internet of bijvoorbeeld e-mailen. Hierdoor maakt u dus ook geen kosten.

Schakel zo dataroaming uit op een Samsung-toestel met Android 14:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Verbindingen.
 • Tik op Mobiele netwerken.
 • De schuifbalk achter 'Roaming' is gekleurd als roaming aanstaat. Tik op de schuifbalk om roaming uit te zetten.

Schakel dataroaming zo uit op een iPhone met iOS 17:

 • Tik op Instellingen
 • Tik op Mobiel netwerk.
 • Tik op Opties mobiele data.
 • Is het schuifje achter 'Dataroaming' groen, dan staat dataroaming aan. Tik om het schuifje om dataroaming uit te schakelen.

Als u toch wilt internetten buiten de EU kunt u via uw provider een internetbundel voor in het buitenland afsluiten. Ook dan doet u er verstandig aan roaming uit te zetten. Zet het tijdelijk aan als u wilt internetten of gebruik een wifi-verbinding.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.