Menu Zoek

Kruimelpad op de Mac gebruiken

mac-kruimelpad-gebruiken(1)

De weg kwijtgeraakt in de Finder op de Mac? Zet het kruimelpad aan en zie direct waar in de mappenstructuur u zich bevindt.

De Finder is onmisbaar bij het ordenen en gebruiken van bestanden op de Mac. De Finder geeft toegang tot alle bestanden, mappen en programma's op de computer. Maar het kan dat u door het vele klikken in mappen, de weg kwijtraakt. Met het kruimelpad, ook wel de padbalk genoemd, weet u altijd waar u zich bevindt.

Standaard staat de optie uitgeschakeld. Volg onderstaande stappen om de zogenoemde padbalk te tonen:

 • Klik in het dock op de Finder (het pictogram van een lachend gezichtje).
 • Klik in de menubalk boven in het scherm op Weergave.
 • Klik op Toon padbalk.
 • Onder in het venster verschijnt een rij met de mappenstructuur waarin de openstaande map zich begeeft.
  Kruimelpad op Mac gebruiken

De padbalk geeft aan waar de geopende map zich bevindt in de mappenstructuur op de Mac. De meest rechter map in de balk is de map die openstaat. Meteen links daarvan staat de bovenliggende map. En daarnaast weer de map die zich daarboven bevindt. Wilt u de inhoud van een van de bovenliggende mappen bekijken? Dubbelklik dan op de naam van een map in de padbalk.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.