Menu Zoek

Lagen gebruiken in de app Google Maps

tip(1)

Pas de standaard kaartweergave in Google Maps aan door lagen te gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld waar fietspaden liggen, waar de dichtstbijzijnde bushalte is of hoe druk het is op de weg.

In dit artikel gaan we ervan uit dat u al een beetje bekend bent met de app Google Maps. Toch nog meer informatie nodig over de app? Lees dan het artikel 'De weg vinden met Google Maps-app'.

De app Google Maps heeft drie zogeheten kaarttypes en zeven kaartgegevens. We leggen hieronder uit wat dat zijn en hoe u ze selecteert.

    Door te tikken op het Lagen-icoon Icoon kaartlagen haalt u de kaarttypes- en gegevens tevoorschijn.

      Google onderscheidt drie kaarttypes: 'Standaard', 'Satelliet' en 'Terrein'.

      Opties kaarttype

      De standaardweergave is een getekende kaart. Kies 'satelliet' en zie hoe de kaart wordt opgebouwd uit satellietfoto's. De terreinweergave toont, zoals de naam al zegt, het type terrein van een gebied. Zoek bijvoorbeeld de Zwitserse Alpen eens op om te zien wat terreinweergave doet met de kaart.

      De weergave kan niet worden gemengd: u kunt dus één van de drie type kaarten aanzetten.

      Google biedt acht zogeheten kaartgegevens aan. Die kunnen in elk kaarttype worden getoond en vormen dus een extra laag over de kaart heen.

      Opties voor kaarten

      • OV
        Deze laag toont stations en haltes van de trein, bus, tram en metro.
      • Verkeer
        Deze laag toont de actuele verkeersdrukte. De autowegen krijgen afhankelijk van de drukte een bepaalde kleur. Er zijn drie opties:
        • Groen betekent geen vertraging;
        • Oranje wil zeggen gemiddelde drukte, maar geen vertraging;
        • Rood staat voor vertraging. Hoe dieper de kleur rood, hoe lager de snelheid op de weg.
      • Fietsen
        Op zoek naar een fietsroute? Gebruik deze laag. Een kleurcode geeft het type fietspad weer:
        • Donkergroen geeft aan dat dit routes zijn waar geen autoverkeer rijdt;
        • Groen staat voor wegen met autoverkeer, maar met afzonderlijke fietsstrook;
        • Een groene stippellijn betekent geen afzonderlijke fietsstrook, maar wel fietsvriendelijk;
        • Bruin staat voor onverharde fietspaden.
      • Street View
        Deze laag toont alle plaatsen en wegen die in Google Street View te bekijken zijn. Activeer de laag en tik daarna op een plek die u wilt bekijken.
      • Luchtkwaliteit
        Deze laag toont de luchtkwaliteit in het gebied. Er is niet over elk gebied informatie hierover beschikbaar.
      • Natuurbranden
        Deze laag toont informatie over natuurbranden in het gebied. Als er geen informatie over branden in het gebied beschikbaar is, kunt u op Uitzoomen klikken. Dan zoomt Google Maps uit en verschijnt er een lijst met plekken waar momenteel natuurbranden zijn.
      • 3D
        Deze laag toont de vorm van gebouwen en geeft een idee van de hoogte. Zoom in op een gebied en veeg met twee vingers van onder naar boven over het scherm. Hierdoor is het mogelijk om de gebouwen op de kaart in 3D te zien.
      Delen via:
      Wat betekenen deze knoppen?
      Wat betekenen deze knoppen?
      Sluiten

      U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

      Hoe werkt het?
      Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

      • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
      • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
      • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
      • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

      De koppeling verbreken
      U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

      • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
      • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
      Woordenboek

      Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
      Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

      De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.