Menu Zoek

Snel mailtjes in Gmail opschonen met veegacties

gmail-app swipe-acties x250 Verwijder, verplaats of archiveer e-mails gemakkelijk met een veeg over het scherm. Bepaal in de Gmail-app zelf wat een veegactie (ook wel swipe-actie) doet.

Misschien hebt u het al eens gemerkt: in de Gmail-app gebeurt er iets als u over een mailbericht veegt. Standaard wordt de mail dan gearchiveerd, tenzij u instelt wat er moet gebeuren na een veegactie. Een swipe (Engels voor veeg) kan een mail archiveren, verwijderen, markeren als (on)gelezen, verplaatsen of snoozen. Handig voor iedereen die snel mails wil verwerken. Of kies 'Geen' om de veegacties uit te zetten.

Stel voor de Gmail-app in wat er gebeurt als u naar links of rechts over een e-mail veegt.

 • Open de app Gmail.
 • Open het menu door linksboven op de drie streepjes te tikken.
 • Veeg van onder naar boven om naar beneden te scrollen en tik op Instellingen.
 • Tik op Algemene instellingen (Android).
 • Tik op Swipe-acties (Android) of Swipe-acties voor e-mail (iPhone/iPad).
 • Onder 'Naar rechts swipen' en 'Naar links swipen' staat wat er met een e-mail gebeurt als u er naar rechts of naar links overheen veegt. Tik op Wijzigen (Android) of op het pijltje naar rechts (iPhone/iPad).
 • Tik op de gewenste actie.

De veegactie is aangepast. Tik drie keer op het pijltje linksboven (Android) of twee keer op het pijltje linksboven en daarna op het kruisje (iPhone/iPad) om terug te gaan naar het postvak.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.