Menu Zoek

Super makkelijk foto's verkleinen

foto verkleinen x250

Digitale foto's zijn soms wel duizenden pixels hoog en breed. Is het nodig een foto te verkleinen, gebruik dan het programma Image Resizer.

Een foto verkleinen kan natuurlijk door het beeld te openen in een bewerkingsprogramma. Maar met het programmaatje Image Resizer is dat niet nodig. Sneller kan haast niet!

Het programma Image Resizer is te downloaden en installeren op Windows-computers. Het programma werkt daarna heel simpel, via de rechtermuisknop. U wijst een foto aan en bepaalt welke maat die moet krijgen. Er wordt een kopie van de foto opgeslagen met de goede maat. Handig en snel! Informatie over downloaden en installatie van het programma vindt u in het artikel 'Image Resizer for Windows'.

Het programma is nu geïnstalleerd. U gebruikt het als volgt:

 • Start de Verkenner en blader naar een map waarin de foto waarvan u het formaat wilt wijzigen.
 • Klik met de rechtermuisknop op de foto.
 • Klik op Afbeeldingsformaat wijzigen.
 • Een nieuw venster opent. Daarin staan verschillende maten foto's, zoals 'Small (scales to 854 x 480 pixels)'. De getallen zijn de maten in pixels waarnaar de foto verkleind kan worden.
 • Klik het hokje aan voor de optie die u het meest aanspreekt. Door te klikken op het hokje voor Aangepast kunt u handmatig de gewenste maten invullen.
 • Klik dan op Wijzigen.

Image Resizer for Windows

De aangepaste foto wordt als kopie opgeslagen in de map waar het origineel ook staat. U herkent de verkleining aan de term '(Aangepast)', '(Klein)' (of welke maat u dan ook had gekozen) in de naam van de nieuwe afbeelding.

Tip: 'Pixels' komen niet voor in het metrisch systeem en zijn misschien een lastige eenheid om de grootte van een afbeelding te bepalen. Als u wilt weten hoeveel pixels een millimeter is, kunt u dit laten omrekenen door de website unitconverters.net. Vul voor 'pixel (X)' een aantal in. Direct verschijnt voor 'milimeter' het omgerekende aantal. Andersom werk het ook.

Op dezelfde manier kunt u ook meerdere foto's tegelijk verkleinen.

 • Selecteer meerdere foto's door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u op de gewenste foto's klikt.
 • Laat de Ctrl-toets los en klik met de rechtermuisknop op één van de foto's.
 • Volg bovenstaande stappen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.