Menu Zoek

Mobiele data en wifi op de smartphone

wifimobieledata

Zonder internet is een smartphone een stuk minder slim. Gelukkig is er altijd internet in de buurt. Via wifi of mobiele data. Wat is het verschil?

De gebruiker kan elke smartphone verbinden met internet. Dat kan via een wifi-netwerk of door mobiele data te gebruiken. Of je nu een appje stuurt, mail ontvangt of even iets opzoekt op internet: je merkt niet via welke verbinding dat verloopt.

Wifi is draadloos internet. Wie thuis een internetaansluiting heeft, gebruikt wifi. Allerlei apparaten kunnen ermee verbinding maken. De computer, smartphone en tablet. Maar ook bijvoorbeeld de slimme thermostaat, deurbel, lampen en speakers. De gebruiker betaalt een vast bedrag per maand. Daarmee mag een onbeperkt aantal apparaten de verbinding gebruiken. De wifi raakt nooit op. Je kunt eindeloos internetten met een wifi-abonnement. Al gaan internetaanbieders natuurlijk wel uit van een 'redelijk' gebruik.

Buitenshuis zijn er trouwens gratis en betaalde wifi-verbindingen. Zo is er al jarenlang gratis wifi in de trein. Veel hotels en restaurants hebben ook gratis wifi. Soms wordt een betaalde wifi-verbinding buitenshuis aangeboden.

Mobiele data koop je bij een provider. De gebruiker schaft een simkaart aan en kan daardoor bellen en internetten met het toestel. Sommige gebruikers kiezen voor prepaid-kaart. Dan koop je een vast bedrag aan bel- en data-tegoed. AIs dat op is moet je een nieuw tegoed kopen. Andere gebruikers kiezen voor een abonnement. Tegen een vast bedrag per maand krijgen ze een maandelijks bel- en data-tegoed. Is het tegoed op vóór het eind van de maand? Dan is internetten duurder en/of trager.

Op de smartphone kunnen mensen dus internetten via wifi of mobiele data. Het toestel maakt automatisch verbinding met bekende en goede wifi-netwerken. Is er geen wifi dan schakelt het toestel over op mobiele data. Ook als u de telefoon niet gebruikt. Want allerlei apps gaan op de achtergrond na of er nieuwe mails, appjes enzovoorts zijn. Wilt u niet per ongeluk mobiele data verbruiken? Zet mobiele data (ook wel mobiele gegevens genoemd) dan alleen aan als u een keertje onderweg internet nodig hebt.

Zet zo de mobiele data uit:

 • Veeg omlaag vanaf de bovenrand van het scherm.
 • Het Snelmenu opent. Veeg het Snelmenu nog een beetje verder naar beneden.
 • Tik op pictogram 'Mobiele gegevens' Mobiele gegevens inschakelen.

Als het pictogram wit is, is de functie ingeschakeld. Is het icoon donker, dan staan de mobiele gegevens uit.

Zet zo de mobiele data uit:

 • Veeg omlaag vanaf de rechterbovenkant van het scherm.
 • Het Snelmenu opent.
 • Tik op pictogram van een zendmast Mobiele gegevens iPhone.

Als het pictogram groen is, is de functie ingeschakeld. Is het icoon grijs, dan staan de mobiele gegevens uit.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.