Menu Zoek

Moet ik mijn tablet uitschakelen?

140715_uitschakelen_home(1)

Een tablet kunt u naast vergrendelen ook geheel uitschakelen. Wat is het verschil en hoe werkt het uitschakelen?

Op de tablet zit een aan-uitknop. Als u deze kort indrukt, gaat de tablet niet uit maar vergrendelt u hem. Het apparaat is dan nog actief. Was u bijvoorbeeld muziek aan het afspelen, dan gaat dat gewoon door. Ook andere functies blijven actief, zoals het binnenhalen van e-mails. De batterij van de tablet raakt dus ook langzaam leeg. Om de batterij te sparen kunt u soms beter de tablet uitschakelen. Bijvoorbeeld als u 'm een lange tijd niet gebruikt. Bij dagelijks gebruik is het echter de moeite niet.

Legt u de tablet even weg, dan volstaat het vergrendelen van het apparaat. Maar als u de komende dagen de tablet niet gaat gebruiken, dan kunt u hem uitschakelen. Noodzakelijk is het niet, maar de batterij van de tablet loopt er wel minder snel door leeg. Verder kan het geen kwaad om het apparaat af en toe uit te zetten en weer aan te zetten. Als de tablet wat traag is geworden of niet meer goed werkt, kan het ook wel eens helpen om hem opnieuw op te starten.

 • Pak de tablet vast in de horizontale positie.
 • Linksboven in de rand van de tablet zit de aan-uitknop. Houd de knop enkele seconden ingedrukt.
 • Er verschijnt een venster met opties. Tik op Uitschakelen.
 • Tik op OK.

De Samsung Tab is uitgeschakeld. De tablet weer aanzetten doet u weer door de aan-uitknop in te drukken.

 • Pak de tablet vast in de verticale positie.
 • Rechtsboven in de rand van de tablet zit de aan-uitknop. Houd de knop enkele seconden ingedrukt, totdat u boven in het scherm een schuifknop ziet.
 • Versleep de schuifknop naar rechts.

De iPad is uitgeschakeld. De iPad weer aanzetten doet u weer door de aan-uitknop in te drukken.

Op tablets en telefoons blijven geopende apps in de achtergrond actief. Door twee keer op de Thuisknop te drukken (Apple) ziet u recente apps in een overzicht. Bij Samsung-tablets gaat dit via de Recenttoets. Mensen vragen zich vaak af of het beter voor het apparaat is om de apps uit te schakelen. Bijvoorbeeld om de batterijduur te verlengen. Een topman van Apple heeft daar antwoord op gegeven: handmatig apps afsluiten is nergens voor nodig. Het verlengt de batterijduur niet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.