Menu Zoek

Android-tablet beveiligen

Beveilig een Android-tablet goed.Beveilig uw tablet, net als een computer of een smartphone, goed. U wilt immers niet dat anderen bij uw persoonlijke foto’s en gegevens kunnen komen.

Bij een computer weten we niet beter, maar bij een tablet schiet een goede beveiliging er nog weleens bij in. Terwijl ook op een tablet vaak allerlei belangrijke gegevens, privéfoto’s en persoonlijke bestanden staan. Zelfs al gebruikt u de tablet meestal thuis, het is toch verstandig om te kiezen voor verschillende beveiligingen. Wees dieven en pottenkijkers voor.

Om te voorkomen dat iedereen zomaar uw tablet kan ontgrendelen, is het verstandig om een vergrendeling in te stellen. Bij veel tablets is het standaard dat er alleen een veegbeweging nodig is. Maar gebruik liever een pincode, patroon, of nog beter: een wachtwoord. Hoe meer tekens, en hoe meer variatie in cijfers, tekens en letters, hoe beter.

Aanpassen van het wachtwoord of de ontgrendelingsvorm gaat zo:

  • Open de Instellingen.
  • Tik op Vergrendelscherm.
  • Tik op Type schermvergrendeling.
  • Kies nu een van de opties.

Wilt u een sterk wachtwoord? Lees dan het artikel ‘Een veilig wachtwoord maken en onthouden’.

Android brengt regelmatig een nieuwe update uit. Daarin zitten naast nieuwe functies ook verbeteringen en beveiligingsupdates. Gevonden kwetsbaarheden worden bovendien aangepakt. Het is dus verstandig om altijd de nieuwste update te downloaden. Dan weet u zeker dat ook uw beveiliging up-to-date is.

U kunt zo controleren of het besturingssysteem geüpdatet moet worden.

  • Open de Instellingen.
  • Tik op Software-update.
  • Tik op Downloaden en installeren.
  • Als er ’Uw software is up-to-date’ staat, hoeft u niets meer te doen. Als er wel een update beschikbaar is, tik dan op Nu installeren. Het installeren begint direct, dit kan een behoorlijke tijd duren.

Een andere manier om de tablet veilig te houden, is door alleen apps uit de Play Store te downloaden. Deze apps zijn namelijk allemaal door Google gecontroleerd en daarom veilig. Volg dus niet zomaar een link naar een andere plek op het internet om daar iets te downloaden. U weet dan minder goed wat u binnenhaalt. Maar downloadt u een app uit de Play Store, kijk dan ook eens kritisch naar de toestemmingen die de app vraagt. Wil een spelletje toegang tot uw contacten en de mogelijkheid om geluid op te nemen? Sla die app over, en kijk uit naar een spelletje dat alleen vraagt om wat nodig is.

Daarnaast is het ook voor apps belangrijk om regelmatig up te daten. De app-ontwikkelaars scherpen de veiligheid regelmatig aan. Controleer zo of er een update is voor uw apps:

  • Open de Play Store.
  • Tik linksboven op de drie horizontale streepjes.
  • Tik op Mijn apps en games.

Hier staat een overzicht van apps die geüpdatet kunnen worden en apps die onlangs geüpdatet zijn.

  • Tik op Alles updaten. Als dit er niet staat, is alles al up-to-date.

Let daarnaast op de volgende dingen:

  • Wees alert op phishing en open nooit zomaar bijlages van een mailtje dat u niet helemaal vertrouwt. Zo zou er ook een virus op de tablet kunnen belanden.
  • Maak regelmatig een back-up. Mocht u de tablet kwijtraken, dan heeft u nog (een del van) uw bestanden beschikbaar. Lees daar meer over in het artikel ‘Back-up maken op Android-apparaten’.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.