Smartphone beveiligen (Android)

Artikel

Op uw Android-smartphone staat allerlei persoonlijke informatie. Beveilig het toestel daarom goed.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,7 / 5 (30 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 27 jun 2024

Beveilig uw Android-smartphone

Bij een computer is een goed wachtwoord en een antivirusprogramma niet meer dan normaal. Hoe komt het dan dat mensen bij een smartphone minder vaak over de veiligheid nadenken? Een smartphone is in feite een kleine computer. Bovendien verzamelt u er steeds meer op: complete persoonlijke gesprekken, een flink aantal privéfoto’s, allerlei persoonlijke gegevens en wachtwoorden. Een hoop informatie die u goed wilt beschermen. Zorg dus dat het toestel goed beveiligd is. Dat kan op een aantal manieren.

Besturingssysteem updaten

Een belangrijke basis is een veilig besturingssysteem. Android brengt regelmatig nieuwe updates uit. Daarbij worden mogelijke kwetsbaarheden verholpen, en de beveiliging extra aangescherpt. Het is aan te raden om die updates toe te passen. Controleer of u de nieuwste versie hebt en update eventueel zo:

  • Open de Instellingen.
  • Tik op Softwareupdate.
  • Tik op Downloaden en installeren.
  • Als er ’Uw software is up-to-date’ staat, hoeft u niets meer te doen. Als er wel een update beschikbaar is, tik dan op Nu installeren.

Het installeren begint direct. Dit kan een behoorlijke tijd duren.

Wachtwoord, pincode of andere vergrendeling

Beveilig uw telefoon met een wachtwoord. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn nog steeds genoeg mensen die het niet doen. Android-smartphones kennen een aantal vormen van beveiliging. Dat zijn een pincode, een wachtwoord, een patroon. Afhankelijk van het model telefoon, kunnen het ook nog een vingerafdruk of gezichtsherkenning zijn.

Een patroon of pincode is makkelijk te onthouden, maar ook gemakkelijker te kraken. Vingerafdruk en gezichtsherkenning zijn behoorlijk veilig, maar kunnen ook worden gekraakt. Bovendien zijn die vormen niet altijd even gebruiksvriendelijk. Eigenlijk bent u het beste uit met een degelijk wachtwoord. Kies voor voldoende tekens, een combinatie van letters, cijfers en tekens en iets dat niet makkelijk te raden of achterhalen is.

Pas het wachtwoord of de ontgrendelingsvorm eenvoudig aan. Dit zijn de stappen op een Samsung-smartphone:

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Vergrendelscherm.
  • Tik op Type schermvergrendeling.
  • Voer zo nodig uw pincode in en kies een van de opties. 
  • Kies nu een van de opties: pincode, wachtwoord, patroon, vegen of geen.

Apps updaten

Houd bij apps rekening met een aantal zaken. Download in de eerste plaats alleen apps uit de Play Store Play Store Online winkel van Google waar men apps downloadt voor een Android-apparaat. Wordt ook wel Google Play genoemd. De Play Store is te openen door te tikken op het gelijknamige pictogram op het apparaat. van Google. Die programma's worden namelijk gecontroleerd en zijn veilig voor gebruik. Toch is het goed om ook zelf kritisch te zijn. Sommige apps vragen namelijk allerlei toestemmingen. Denk maar een spelletje dat ook toegang zoekt tot uw contacten. Of een weer-app die ook geluid wil opnemen. Niet nodig, en een goede reden om die apps niet te installeren. 

Daarnaast is het belangrijk dat de apps die u gebruikt up-to-date zijn. Zo vergroot u de kans dat mogelijke kwetsbaarheden verholpen zijn. Update apps als volgt:

  • Open de Play Store.
  • Tik rechtsboven op het icoon met uw voorletter(s) of profielfoto.
  • Tik op Apps en apparaat beheren.
  • Tik onder 'Updates beschikbaar' op Alles updaten.

De updates worden uitgevoerd.

Virusscan

Wilt u het toestel nog eens extra goed nalopen? Gebruik dan een virusscanner. Hiervoor moet u eerst een app downloaden. Er zijn, net als op een pc, gratis en betaalde scanners. Een aantal bekende opties zijn:

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven