Menu Zoek

Smartphone beveiligen (Android)

Android-smartphone beveiligenOp uw Android-smartphone staat allerlei persoonlijke informatie. Zorg daarom dat het toestel goed beveiligd is.

Bij een computer is een goed wachtwoord en een antivirusprogramma niet meer dan normaal. Hoe komt het dan dat mensen bij een smartphone minder vaak over de veiligheid nadenken? Een smartphone is in feite een kleine computer. Bovendien verzamelt u er steeds meer op: complete persoonlijke gesprekken, een flink aantal privéfoto’s, allerlei persoonlijke gegevens en wachtwoorden. Een hoop informatie die u goed wilt beschermen. Zorg dus dat het toestel goed beveiligd is. Dat kan op een aantal manieren.

Een belangrijke basis is een veilig besturingssysteem. Android brengt regelmatig nieuwe updates uit. Daarbij worden mogelijke kwetsbaarheden verholpen, en de beveiliging extra aangescherpt. Het is aan te raden om die updates toe te passen. Controleer of u de nieuwste versie hebt en update eventueel zo:

 • Open de Instellingen.
 • Tik op Softwareupdate.
 • Tik op Downloaden en installeren.
 • Als er ’Uw software is up-to-date’ staat, hoeft u niets meer te doen. Als er wel een update beschikbaar is, tik dan op Nu installeren.
Het installeren begint direct. Dit kan een behoorlijke tijd duren.

Beveilig uw telefoon met een wachtwoord. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn nog steeds genoeg mensen die het niet doen. Android-smartphones kennen een aantal vormen van beveiliging. Dat zijn een pincode, een wachtwoord, een patroon. Afhankelijk van het model telefoon, kunnen het ook nog een vingerafdruk of gezichtsherkenning zijn.

Een patroon of pincode is makkelijk te onthouden, maar ook gemakkelijker te kraken. Vingerafdruk en gezichtsherkenning zijn behoorlijk veilig, maar kunnen ook worden gekraakt. Bovendien zijn die vormen niet altijd even gebruiksvriendelijk. Eigenlijk bent u het beste uit met een degelijk wachtwoord. Kies voor voldoende tekens, een combinatie van letters, cijfers en tekens en iets dat niet makkelijk te raden of achterhalen is.

Pas het wachtwoord of de ontgrendelingsvorm eenvoudig aan. Dit zijn de stappen op een Samsung-smartphone:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Vergrendelscherm.
 • Tik op Type schermvergrendeling.
 • Voer zo nodig uw pincode in en kies een van de opties.
 • Kies nu een van de opties: pincode, wachtwoord, patroon, vegen of geen.

Houd bij apps rekening met een aantal zaken. Download in de eerste plaats alleen apps uit de Play Store van Google. Die programma's worden namelijk gecontroleerd en zijn veilig voor gebruik. Toch is het goed om ook zelf kritisch te zijn. Sommige apps vragen namelijk allerlei toestemmingen. Denk maar een spelletje dat ook toegang zoekt tot uw contacten. Of een weer-app die ook geluid wil opnemen. Niet nodig, en een goede reden om die apps niet te installeren.

Daarnaast is het belangrijk dat de apps die u gebruikt up-to-date zijn. Zo vergroot u de kans dat mogelijke kwetsbaarheden verholpen zijn. Update apps als volgt:

 • Open de Play Store.
 • Tik rechtsboven op het icoon met uw voorletter(s) of profielfoto.
 • Tik op Apps en apparaat beheren.
 • Tik onder 'Updates beschikbaar' op Alles updaten.

De updates worden uitgevoerd.

Wilt u het toestel nog eens extra goed nalopen? Gebruik dan een virusscanner. Hiervoor moet u eerst een app downloaden. Er zijn, net als op een pc, gratis en betaalde scanners. Een aantal bekende opties zijn:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.