Phishing sneller herkennen in Safari

Artikel

Via valse websites proberen criminelen persoonsgegevens te stelen. Gelukkig heeft Safari op de Mac een fijne functie: nepsites herkennen.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
3,8 / 5 (5 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 17 mei 2024

Phishingsites

Phishingmails zijn er in alle soorten en maten. Maar over het algemeen hebben ze één ding gemeen. De afzenders proberen hun doelwit naar een valse website te lokken. Op die site vragen ze om persoonlijke gegevens. Een andere manier waarop mensen op valse websites, van bijvoorbeeld webwinkels, komen is via zoekmachines. Dat de website vals is, valt meestal niet meteen op. Zo zijn er heel overtuigend nagemaakte sites van banken, overheidsinstellingen en webwinkels. Vullen mensen hier hun gegevens in, dan slaan de oplichters toe. Ze plunderen bijvoorbeeld de bankrekeningen van de slachtoffers.

Waarschuwing krijgen voor valse website

Browser browser Het programma om websites mee te bekijken. U hebt een browser nodig om te kunnen internetten. De meestgebruikte browser is Chrome. Andere bekende browserprogramma's zijn Edge, Mozilla Firefox en Safari. Safari meldt het als een site mogelijk onbetrouwbaar is. Zelf opletten blijft nodig, want er kan altijd wat door de beveiliging glippen. Maar het helpt wel om valse sites te vermijden. De waarschuwing voor nep sites moet u wel eerst aanzetten. Doe dat zo:

  • Open Safari.
  • Klik bovenin op Safari.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Beveiliging.
  • Zet een vinkje voor Waarschuw bij bezoeken van frauduleuze website

Safari geeft een melding bij een (mogelijk) bezoek aan een frauduleuze website. Klik dan op het rode bolletje linksboven om de website te sluiten of op het pijltje naar links om terug te gaan naar de vorige pagina. Weet u helemaal zeker dat de website veilig is? Klik dan op Toch doorgaan om de website te bezoeken. 

Phishingmails herkennen

Hebt u een mail binnengekregen die u niet vertrouwt?  Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven