Menu Zoek

Phishing sneller herkennen in Safari

thumb_phishingsites-safari_250

Via valse websites proberen criminelen persoonsgegevens te stelen. Gelukkig heeft Safari op de Mac een fijne functie: nepsites herkennen.

Phishingmails zijn er in alle soorten en maten. Maar over het algemeen hebben ze één ding gemeen. De afzenders proberen hun doelwit naar een valse website te lokken. Op die site vragen ze om persoonlijke gegevens. Een andere manier waarop mensen op valse websites, van bijvoorbeeld webwinkels, komen is via zoekmachines. Dat de website vals is, valt meestal niet meteen op. Zo zijn er heel overtuigend nagemaakte sites van banken, overheidsinstellingen en webwinkels. Vullen mensen hier hun gegevens in, dan slaan de oplichters toe. Ze plunderen bijvoorbeeld de bankrekeningen van de slachtoffers.

Browser Safari meldt het als een site mogelijk onbetrouwbaar is. Zelf opletten blijft nodig, want er kan altijd wat door de beveiliging glippen. Maar het helpt wel om valse sites te vermijden. De waarschuwing voor nep sites moet u wel eerst aanzetten. Doe dat zo:

 • Open Safari.
 • Klik bovenin op Safari.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Beveiliging.
 • Zet een vinkje voor Waarschuw bij bezoeken van frauduleuze website.

Safari geeft een melding bij een (mogelijk) bezoek aan een frauduleuze website. Klik dan op het rode bolletje linksboven om de website te sluiten of op het pijltje naar links om terug te gaan naar de vorige pagina. Weet u helemaal zeker dat de website veilig is? Klik dan op Toch doorgaan om de website te bezoeken.

Hebt u een mail binnengekregen die u niet vertrouwt? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.