Menu Zoek

Prullenmand legen (Mac)

250417_mac_prullenbak_home(1) Leeg af en toe de Prullenmand van de Mac. Zo bespaar je opslagruimte. Leeg de Prullenmand zelf of laat de Mac automatisch bestanden verwijderen.

Verwijderde bestanden en programma's komen in de Prullenmand terecht. Daar blijven ze staan totdat de gebruiker de Prullenmand leegt. Handig als u per ongeluk een verkeerd bestand weggooit. Weer uit de Prullenmand vissen is dan eenvoudig. Weet u zeker dat iets definitief weg kan? Dan nemen weggegooide bestanden eigenlijk alleen maar ruimte in beslag op de harde schijf. Verwijder daarom regelmatig de weggegooide bestanden. Dat gaat zo:

  • Klik op het Prullenmand-icoon in het Dock.
  • Er verschijnt een venster. Klik rechtsboven op Leeg.
  • Klik op Leeg prullenmand.

Alle bestanden uit de Prullenmand zijn definitief gewist.

De Prullenmand legen schiet er vast weleens bij in. Laat de Mac zelf het werk doen en leeg de Prullenmand automatisch na dertig dagen. Stel dat zo in (vanaf macOS High Sierra):

  • Open de Finder. Klik daarvoor in het Dock op het pictogram van het lachende gezicht.
  • Klik in de menubalk bovenin op Finder.
  • Klik op Instellingen (macOS Ventura) of op Voorkeuren.
  • Klik zo nodig op het tabblad Geavanceerd.
  • Zet een vinkje voor Verwijder onderdelen na 30 dagen uit prullenmand.
  • Klik op het rondje met kruisje om het venster te sluiten.

Zodra een bestand dertig dagen in de Prullenmand staat, wordt het automatisch verwijderd.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.