Menu Zoek

QR-code scannen

qr-code scannen

Ergens een QR-code gezien? Scan deze code met de camera van een Android-telefoon of iPhone en de informatie is direct voorhanden.

We komen steeds vaker QR-codes tegen. Bijvoorbeeld op producten in de supermarkt, in tijdschriften en op posters. Een QR-code is een soort barcode. Het blokje kan je scannen met de camera van de smartphone (of tablet). Mensen krijgen dan meer informatie over bijvoorbeeld een product of merk. Denk aan informatie over de voedingswaarden of recepten. QR-codes kan je ook vinden in restaurants. Klanten kunnen zo de menukaart online bekijken en bestellen. Zelfs op collectebussen voor gelddonaties staan tegenwoordig QR-codes.

Met een QR-code komen mensen dus meteen terecht bij handige informatie op een site. Wie ergens een QR-code ziet, kan deze vierkante zwart-witte barcode met de camera van de smartphone scannen. Via een tik op een verschenen link, opent dan direct de bijbehorende site.

Scan zo een QR-code met een iPhone of Android-toestel:

  • Open de app Camera.
  • Doe net alsof u een foto maakt van de QR-code. Richt de camera dus op de QR-code.
  • De QR-code verschijnt op het scherm. Breng de QR-code volledig in beeld.
  • Er verschijnt een melding om de achterliggende site van de QR-code te openen. Tik op de melding.

Bekijk de stappen ook in onze video:

Het is bij een QR-code niet altijd meteen duidelijk wie achter de website zit. Staat de code op een verpakking van een product of in een tijdschrift? Dan zit het wel goed. Maar krijgt u een e-mail met een code? Let dan extra goed op dat u niet op bijvoorbeeld een phishingsite terecht bent gekomen. Controleer daarom de url van de geopende website. Meestal ziet het webadres bij phishing er gek uit.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.