U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Foto & Video Artikel

QR-code scannen

Artikel

Ergens een QR-code gezien? Scan deze code met de camera van een Android-telefoon of iPhone en de informatie is direct voorhanden.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
3,8 / 5 (75 stemmen)
Mijke Schomaker
Mijke Schomaker
Gewijzigd op 4 mrt 2024

QR-codes

We komen steeds vaker QR-codes QR-code Afkorting van 'Quick Response', wat 'snelle reactie' betekent. Moderne variant van de streepjescode. Een QR-code is een vierkant dat is opgebouwd uit zwarte en witte blokjes. De QR-code wordt vaak gebruikt om URL's aan te bieden. Met behulp van de camera van moderne smartphones of tablets komt u zo op de website. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker niet zelf het, soms lange of ingewikkelde internetadres hoeft over te typen. tegen. Bijvoorbeeld op producten in de supermarkt, in tijdschriften en op posters. Een QR-code is een soort barcode. Het blokje kan je scannen met de camera van de smartphone (of tablet). Mensen krijgen dan meer informatie over bijvoorbeeld een product of merk. Denk aan informatie over de voedingswaarden of recepten. QR-codes kan je ook vinden in restaurants. Klanten kunnen zo de menukaart online bekijken en bestellen. Zelfs op collectebussen voor gelddonaties staan tegenwoordig QR-codes.

Hoe werkt een QR-code?

Met een QR-code komen mensen dus meteen terecht bij handige informatie op een site. Wie ergens een QR-code ziet, kan deze vierkante zwart-witte barcode met de camera van de smartphone scannen. Via een tik op een verschenen link, opent dan direct de bijbehorende site.

Hoe scan je?

Scan zo een QR-code met een iPhone of Android-toestel:

  • Open de app Camera.
  • Doe net alsof u een foto maakt van de QR-code. Richt de camera dus op de QR-code.
  • De QR-code verschijnt op het scherm. Breng de QR-code volledig in beeld.
  • Er verschijnt een melding om de achterliggende site van de QR-code te openen. Tik op de melding.

Bekijk de stappen ook in onze video:

Veiligheid

Het is bij een QR-code niet altijd meteen duidelijk wie achter de website zit. Staat de code op een verpakking van een product of in een tijdschrift? Dan zit het wel goed. Maar krijgt u een e-mail met een code? Let dan extra goed op dat u niet op bijvoorbeeld een phishingsite terecht bent gekomen. Controleer daarom de url van de geopende website. Meestal ziet het webadres bij phishing er gek uit.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven