Menu Zoek

Recente apps in dock uitzetten

recente-apps-dock

Recent geopende apps tonen automatisch in het dock. Wilt u dat niet? Zet deze functie dan uit.

Op een Mac staat onder in het scherm het dock. Hiermee openen gebruikers programma's snel. Standaard staan de pictogrammen van verschillende programma's op het dock. Maar u kunt ook zelf bepalen welke apps er staan. Daarnaast tonen sinds een aantal jaar ook recent geopende apps op de balk. Zodra u een programma opent dat nog niet op het dock staat, verschijnt die app in het rijtje. Wilt u dat niet? Schakel deze optie dan uit.

Pas het dock aan via 'Systeemvoorkeuren'. Daar stelt u ook in of de recente apps tonen in het dock op een Mac met macOS Ventura of nieuwer.

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Klik in het linkermenu op Bureaublad en Dock.
 • Controleer onder 'Dock' of de optie Toon aanbevolen en recente apps in het Dock (macOS 14 Sonoma) of Toon recente apps in het Dock (macOS 13 Ventura) aan staat. Is het schuifje blauw, dan is de optie ingeschakeld. Klik op het schuifje om de optie uit te schakelen.
 • Sluit het venster door linksboven op het rode bolletje te klikken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.