Menu Zoek

Waar vind ik instellingen van de Mac?

Waar vind ik instellingen van de Mac?De Mac is volledig naar eigen wens in te stellen. Bekijk de mogelijkheden in Systeeminstellingen en die per programma.

Wilt u iets aanpassen op de Mac? Alle mogelijke instellingen staan bij de Systeeminstellingen. In macOS 12 Monterey en ouder heten dit de Systeemvoorkeuren. De opties van de instellingen zijn uiteenlopend. Van het uiterlijk van het dock, de menubalk en het bureaublad tot het beheer van gebruikers en wachtwoorden. Ook zijn de instellingen hier te vinden van aangesloten apparaten, zoals een muis, toetsenbord of beeldscherm.

Open de Systeeminstellingen via de menubalk:

 • Klik in de menubalk op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen (macOS 13 Ventura) of op Systeemvoorkeuren (macOS 12 Monterey).
 • Een venster met allerlei categorieën verschijnt. Dubbelklik op een van de categorieën om te bekijken wat er allemaal valt in te stellen.

Per categorie zijn er allerlei zaken in te stellen. Bekijk de mogelijkheden en probeer gerust dingen uit. Weet u niet precies wat een instelling inhoudt? Klik dan rechtsonder op het vraagteken. Via deze helpknop opent een venster met uitleg over de instellingen. De Mac slaat aanpassingen in Systeemvoorkeuren automatisch op. Daar hoeft u niets voor te doen. Als u klaar bent, hoeft u alleen maar het venster te sluiten via het rode bolletje linksboven in het venster.

Iets aanpassen via Systeeminstellingen kan soms omslachtig zijn. Zeker als u de instelling vaak aanpast. Denk aan het geluid of de helderheid van het scherm. Daarvoor zit er op de Mac het bedieningspaneel. Via dit paneel zijn een aantal veelgebruikte instellingen makkelijk bereikbaar. Open het paneel via het pictogram van twee schuifjes Pictogram bedieningspaneel in de menubalk.

Bij Systeeminstellingen past u instellingen aan voor de hele computer. Instellingen voor programma’s staan op een andere plek. Daarvoor moet u eerst het programma openen. Helemaal bovenin het computerscherm staat een menubalk. De inhoud van het menu verandert mee met het programma dat op dat moment actief is. Pas via deze menubalk instellingen voor programma’s aan.

 • Open het gewenste programma.
 • Klik in de menubalk op de naam van het programma, bijvoorbeeld Finder.
 • Klik op Instellingen (macOS 13 Ventura) of op Voorkeuren (macOS 12 Monterey).
 • Een venster met opties verschijnt. Pas de instellingen aan en sluit het venster. De aanpassingen slaan automatisch op.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.