Menu Zoek

Sneltoetsen, waarom zijn ze handig?

sneltoetsen

Toetscombinaties besparen tijd en moeite én verminderen de kans op RSI. Gebruik dus sneltoetsen om de computer een opdracht te geven.

Voor sommige veelgebruikte handelingen zijn er sneltoetsen, ook wel toetscombinaties genoemd. Een sneltoets is namelijk een combinatie van toetsen die u tegelijk indrukt. Hiermee geeft u de computer een opdracht. Populaire sneltoetsen zijn bijvoorbeeld Ctrl+C (Cmd+C voor de Mac) voor het kopiëren van iets of Ctrl+S (Cmd+S voor de Mac) voor het opslaan van een bestand. Deze opdrachten kunt u ook met de muis geven, maar dat kost meer tijd. U moet dan namelijk in het menu van het programma op verschillende knoppen klikken.

Tijdwinst en gemak zijn belangrijke redenen voor het gebruik van sneltoetsen. Maar er zit nog een voordeel aan toetscombinaties: ze verminderen het muisgebruik. Dat is goed voor de handen, armen en polsen.

Meer weten over sneltoetsen? We hebben artikelen over sneltoetsen op de Windows-pc en Mac, inclusief video's waarin we laten zien hoe u sneltoetsen gebruikt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.