Menu Zoek

Tekens en symbolen oproepen op Mac

050215_mac_tekens_home(1)

Nooit meer op de Mac zoeken naar de mogelijkheid tot het invoegen van een symbool terwijl u tekst typt? Gebruik voortaan een handige sneltoets om vlot toegang te krijgen.

Het is soms flink zoeken hoe u op de Mac een symbool invoegt. Er zijn toetscombinaties voor verschillende symbolen en speciale tekens, maar ze allemaal onthouden is gekkenwerk. Symbolen of speciale tekens invoeren kan vaak wel via het menu van een programma. Via een enkele sneltoets hebt u echter rechtstreeks toegang tot alle symbolen.

 • Druk op de sneltoets Ctrl+Cmd+Spatie.
 • Klik rechtsboven op Tekens om de uitgebreide weergave te openen.
 • Het venster dat verschijnt is in drie of soms vier kolommen opgebouwd. Links staan verschillende categorieën zoals 'Valutasymbolen', 'Wiskundige symbolen' en 'Emoji'. Selecteer een categorie.
 • In het midden worden de bijbehorende symbolen of tekens zichtbaar. Selecteer er daar een van.
 • Rechts ziet u onder 'Lettertypevariatie' of er verschillende uitvoeringen van het symbool/teken beschikbaar zijn. Deze kunt u ook aanklikken.
 • Om een symbool/teken in te voeren in de tekst hoeft u er alleen maar dubbel op te klikken.
 • U kunt het venster sluiten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.