Menu Zoek

Speciale tekens en symbolen typen met Alt-codes

numeriek toetsenbord

Heeft het toetsenbord rechts een apart deel met cijfers? Dan kunt u speciale symbolen typen met Alt-codes.

Alt-codes zijn toetscombinaties. Je kunt er speciale letters en symbolen mee typen. Ze komen uit de ASCII-tekenset. Alt-codes zijn bedacht om snel tekens, lijnen en symbolen in een tekst te zetten. Ze heten zo omdat de toetscombinaties altijd met de Alt-toets zijn. Daar komen dan wat cijfers bij. Typ bijvoorbeeld het gradenteken met Alt+248 of het euroteken met Alt+0128. Alt-codes typen kan alleen als de computer een numeriek toetsenbord heeft. Met de cijfers bovenaan het toetsenbord werkt het niet.

Dit zijn een aantal handige codes:

  1. @ Het apenstaartje heeft code: Alt+64.
  2. € Het euroteken heeft code: Alt+0128.
  3. £ Het pondteken heeft code: Alt+156.
  4. ° Het gradenteken heeft code: Alt+248.
  5. ± Het plusminusteken heeft code: Alt+241.
  6. ÷ Het deelteken heeft code: Alt+246.
  7. ¿ Het omgekeerde vraagteken heeft code: Alt+168.
  8. ß De ringel-s heeft code: Alt+225.
  9. § Het paragraafsymbool heeft code: Alt+0167.
  10. ♫ Een muzieknoot heeft code: Alt+14.

Wie een complete lijst wil van alle Alt-codes, kan eens kijken op Altcodes.nl. Op zoek naar letters met een accent? Lees dan onze tip over letters met accenten typen.

Typ zo een Alt-code:

  • Open een programma waarin u met tekst werkt. Bijvoorbeeld Word, Plaknotities of Outlook.
  • Zet de cursor op de plek waar het teken moet komen.
  • Druk op de Num. Lock-toets.
  • Druk op de Alt-toets en houd de toets ingedrukt.
  • Typ op het numerieke toetsenbord de getallen van de Alt-code.
  • Laat de Alt-toets weer los.
  • Het symbool staat in de tekst. Druk weer op de Num. Lock-toets als u verder geen codes meer wilt typen.

Wie die codes allemaal niet kan onthouden, kan ook een venster met alle symbolen oproepen in Word. Of in de tekstverwerker Pages op Mac.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.