SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Test uw back-ups

tip(4)

Wie belangrijke bestanden back-upt, raakt ze niet kwijt. Als de back-up werkt wanneer dat nodig is tenminste. Check daarom regelmatig de back-up.

Elke verstandige gebruiker maakt een back-up van belangrijke documenten, foto's en andere bestanden. Want de vraag is niet of er iets misgaat, maar wanneer er iets misgaat. Gebruikers vergeten over het algemeen om te controleren of de gemaakte back-up ook daadwerkelijk functioneert. Het zal u maar gebeuren: na een crash pakt u de back-up erbij maar deze werkt helemaal niet. Alsnog alle bestanden kwijt. Check daarom zo nu en dan of de back-up nog steeds functioneert.

Back-upmogelijkheden

Het artikel 'Back-up maken: de mogelijkheden' bespreekt hoe u uw back-upstrategie kunt bepalen. De opslagmogelijkheden zijn een usb-stick of externe harde schijf, of opslag in de cloud. 

Usb-stick en externe harde schijf

Verbind de usb-stick of de externe harde schijf met de computer. Open willekeurig mappen en bestanden om te zien of dat gaat. Probeer daarna of ze te kopiëren zijn naar een lege map op de computer. En als laatste: controleer of alle belangrijke bestanden waarvan u verwacht dat ze worden geback-upt, aanwezig zijn op de usb-stick of externe harde schijf.

Opslag in cloud

Of het nu een gratis of betaalde dienst is: ga er niet vanuit dat alles perfect werkt. Log online in op de dienst en kijk via de browser of de bestanden die u opslaat daar aanwezig zijn.

Hoe vaak checken?

Er zijn geen vaste richtlijnen te geven voor de frequentie. De een zal na elke handmatige back-up willen controleren of alles goed is gegaan. Een ander vindt een jaarlijkse controle voldoende. Maar als u het bovenstaande maandelijks uitvoert krijgt u er routine in en is het een klusje van een paar minuten.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.