SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: Android-smartphone opschonen voor wegdoen

090816_android_smartphone_opschonen

Maak de Android-smartphone helemaal leeg als u 'm weggeeft, verkoopt of weggooit. In het geheugen zijn namelijk allerlei privégegevens aanwezig, zoals persoonlijke berichten en contactpersonen.

Als u uw Android-telefoon een tweede leven geeft door hem te verkopen of weg te geven, is het van belang dat u uw gegevens verwijdert van het toestel. Zo voorkomt u dat de volgende eigenaar toegang heeft tot allerlei privé-informatie.

Back-up maken
Als u de smartphone leegmaakt, moet u natuurlijk wel eerst een back-up maken van de telefoon. Deze back-up zet u eventueel later weer op een nieuwe telefoon zodat het beschikt over de gegevens van uw huidige toestel. Lees in het artikel 'Back-up maken op Android-apparaten' hoe u een reservekopie maakt van de gegevens op de smartphone.

SD- en simkaart verwijderen
Om onder andere te bellen zit er een simkaart in een mobiele telefoon. Dit het is kaartje dat u van de provider kreeg. Daarnaast kan er in de meeste smartphones met Android een SD-kaart geplaatst worden. Dit is een geheugenkaartje, dat zorgt voor extra opslagruimte. Verwijder de simkaart en het geheugenkaartje uit de telefoon. Zet de telefoon wel eerst uit, voordat u dit doet. Start het toestel daarna weer op en ga verder met de volgende stap.

Google-account wissen
Voordat u de smartphone volledig gaat wissen, is het verstandig uw Google-account van de telefoon te halen. We beschrijven hoe het werkt op een Samsung Galaxy S5 en 6, maar op andere Android-telefoons werkt het ongeveer hetzelfde.

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Accounts of Cloud en accounts > Accounts.
  • Tik op Google.
  • Tik op het account als u meerdere Google-accounts in de telefoon hebt staan. Zo niet, sla deze stap over.
  • Tik rechtsboven op Meer of het pictogram met drie puntjes.
  • Tik op Account wissen en tik eventueel nogmaals op Account wissen.

Alle gegevens verwijderen
Verwijder nu u alle gegevens die op de telefoon staan. We beschrijven hoe u dat doet op een Samsung Galaxy S6, maar op andere Android-telefoons werkt het ongeveer hetzelfde.

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Back-up maken en terugzetten of Algemeen beheer > Resetten (Android 7.0).
  • Tik op Fabrieksgegevens herstellen.
  • Tik op Apparaat resetten. Typ eventueel de pincode van het apparaat en tik op Volgende.
  • Tik op Alles verwijderen.

De telefoon start automatisch opnieuw op. U hoeft de telefoon niet opnieuw in te stellen. Dat kan de volgende eigenaar doen. Wilt u het toch doen om te controleren of uw gegevens eraf zijn? Vul dan tijdens het instellen geen persoonlijke gegevens in, zoals uw Google-account.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.