SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: beheer wat u deelt via Dropbox

tip(3)

Handig: bestanden delen via Dropbox. Maar houd wel overzicht over wat met wie wordt gedeeld.

Dropbox biedt gebruikers een handige opslagplek op internet. Allerlei bestanden zijn erin onder te brengen. Handig als back-upmogelijkheid, maar ook om bestanden te delen. Daarbij is het vanzelfsprekend goed om controle te houden over wat u deelt, en hoe dat gebeurt. Dropbox biedt een paar instelmogelijkheden, die je wel moet zien te vinden. 

Meer informatie over Dropbox zelf leest u in het artikel Dropbox: een virtuele USB-stick

De uitgebreide deelopties zijn alleen toegankelijk via de Dropbox-site. 

  • Surf naar de website van Dropbox, www.dropbox.com
  • Log in met uw e-mailadres en wachtwoord.
  • Op de webpagina ziet u een lijst met uw bestanden en mappen, onderverdeeld in drie kolommen. In de laatste kolom 'Gedeeld met' is te zien of een bestand is gedeeld, hoe het is gedeeld en met wie.

Een link delen en verwijderen
U kunt een link maken naar een bestand of naar een map. In beide gevallen kan de ontvanger de inhoud alleen bekijken. De link stuurt u zelf naar ontvangers. Maar deze ontvangers kunnen de link ook naar anderen doorsturen. 

  • Beweeg met de muis over de lijst met mappen en bestanden.
  • Klik op de knop Delen aan rechterkant.
  • Klik op Een link maken.
  • Links verschijnt de tekst 'Iedereen met de link kan dit bestand weergeven'. De link verstuurt u zelf. Bijvoorbeeld via e-mail of via WhatsApp.
  • Klik op Link kopiëren.
  • Daarna kunt u de link plakken in uw e-mailprogramma of WhatsApp. Dit gaat het gemakkelijkst via de sneltoetsen Ctrl+V.
  • Sluit het deelvenster door op het kruisje rechtsboven te klikken.
  • Naast de map of het bestand is nu een linkicoon zichtbaar zodat u weet dat hiervan een link bestaat. Iedereen die u de link hebt gestuurd blijft toegang houden tot de map of het bestand totdat u de link verwijdert.
  • Klik op het linkicoon.
  • Klik op Instellingen voor link.
  • Klik linksonder op Link verwijderen.
  • Klik nogmaals op Link verwijderen.
  • Sluit het deelvenster door op het kruisje rechtsboven te klikken.

Een map met personen delen
Wanneer u een link deelt, heeft de persoon die de link ontvangt geen toestemming om bestanden te bewerken. Wilt u iemand wel die mogelijkheid geven dan moet u het bestand in een map plaatsen. Die map kunt u vervolgens delen met toestemming om de inhoud ervan te kunnen bewerken. Hier geldt dat u personen uitnodigt: alleen zij hebben toegang tot de map en kunnen de inhoud ervan bewerken. Er is wel een heel belangrijke maar: de personen die u uitnodigt moeten over Dropbox beschikken of bereid zijn een account aan te maken. 

Een map deelt u als volgt: 

  • Beweeg met de muis over de map die u wilt delen.
  • Klik op de knop Delen aan rechterkant.
  • Typ naast 'Aan' een of meer e-mailadressen. Eventueel kunt u eronder een bericht typen.
  • Klik rechts op de optie Kan bewerken. Zoals u ziet kunnen personen met wie u de map deelt, de bestanden erin bewerken, verwijderen, becommentariëren en kopiëren.
  • Klik op Delen.
  • Naast de map ziet u met hoeveel personen de map gedeeld is. Wanneer u de map bijvoorbeeld met één persoon gedeeld hebt, staat naast de map de tekst '2 leden'.

Een map niet meer delen met iemand doet u als volgt:

  • Beweeg met de muis over de map die u niet meer wilt delen met anderen.
  • Klik op Delen.
  • Klik rechts naast de persoon op de optie Kan bewerken.
  • Klik op Verwijderen.
  • Klik nogmaals op Verwijderen.
  • Sluit het deelvenster door op het kruisje rechtsboven te klikken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.