Zoeken
Menu Zoek

Tip: bestanden uitwisselen tussen apparaten

tip(2)

Het is echt niet moeilijk om een bestand van de pc naar de tablet te krijgen. Programma's nemen u het werk uit handen. Een overzicht van de mogelijkheden.

Vandaag de dag vragen mensen zich niet alleen af waar ze hun bestanden hebben opgeslagen, maar ook op welk apparaat precies. Blijkt die ene leuke foto wel op de pc te staan maar niet op de smartphone die u bij de hand hebt. Balen! Maar het is helemaal niet lastig om te zorgen dat uw bestanden op al uw apparaten terechtkomen: maak gebruik van online opslagdiensten. We zetten diverse opties onder elkaar. 

Algemene werking
U installeert een programma op de pc, laptop of Mac en een app op de tablet en smartphone. Het programma en de app zorgen dat u op alle apparaten uw bestanden bij de hand hebt. De bestanden komen in de zogeheten cloud terecht, dus op internet.

iCloud
iCloud is een dienst van Apple. Ideaal voor wie zowel een Mac als een iPad of iPhone heeft. iCloud is standaard op die apparaten geïnstalleerd. Via iCloud gegevens uitwisselen tussen Apple-apparaten? Lees het artikel 'Gegevens uitwisselen tussen Apple-apparaten met iCloud'. Via iCloud gegevens uitwisselen tussen Windows-pc en een iPad of iPhone? Lees het artikel 'Bestanden uitwisselen tussen uw apparaten met iCloud'. 

OneDrive
OneDrive is de gratis online opslagdienst van Microsoft. Het programma is te downloaden en op Windows 8.1 is het standaard geïnstalleerd op de computer. U kunt er direct mee aan de slag. Voor overige apparaten zijn losse apps van OneDrive nodig. In het artikel 'Werken met OneDrive' wordt uitgelegd hoe het programma werkt en waar de apps voor alle apparaten te vinden zijn. 

Google Drive
Ook Google heeft een eigen gratis online opslagdienst. Handig voor Android-gebruikers: op veel toestellen is Google Drive al geïnstalleerd. Het artikel 'Google Drive' bespreekt de online dienst. De losse apps voor alle apparaten zijn hier te vinden:  

Dropbox
U installeert Dropbox op de pc, waarna u een speciale map in de Verkenner terugvindt die alle uitwisseling voor u regelt. Deze map werkt precies als alle ander mappen in de Verkenner. Het artikel 'Dropbox: een virtuele USB-stick' beschrijft het programma en hoe het te installeren op Windows. Verder zijn er apps voor de andere apparaten nodig:  

Zonder cloud
Uw gegevens zijn via de bovenstaande diensten goed beveiligd en afgeschermd, maar niet iedereen vindt het een prettige gedachte dat zijn bestanden online staan. Wilt u geen gebruikmaken van programma's die zaken opslaan in de cloud dan blijven er twee opties over: 

  1. Handmatig bestanden op alle apparaten plaatsen. De meeste tablets en smartphones kunnen verbonden worden met een pc. Waarna u handmatig bestanden erop kunt zetten. Precies zoals u dat met een USB-stick zou doen.
  2. Een netwerkschijf gebruiken. Dit is een externe harde schijf die u via een internetverbinding kunt benaderen. Dus ook als u niet thuis bent kunt u bestanden die daarop staan gebruiken.

Maar gebruikmaken van de cloud is veruit het handigst. U hebt dan namelijk automatisch op elk apparaat dezelfde versie van uw bestanden. En wijzigt u iets dan worden die wijzigingen vanzelf doorgevoerd op alle apparaten.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.