Menu Zoek

Router en wifi-wachtwoord veranderen

tip De router en internetverbinding thuis zijn beveiligd met een wachtwoord. Vervang het standaardwachtwoord door een eigen code. Dat is veiliger.

De modem of router is het kastje dat u bij het internetabonnement krijgt. Het verbindt alle apparaten in huis met internet. Ook op dit kastje kun je inloggen. Bijvoorbeeld om het wifi-wachtwoord te veranderen. Bij het eerste gebruik kan inloggen met een meegeleverd wachtwoord. Dat standaardwachtwoord is voor veel routers hetzelfde. Dat is de eerste keer handig, maar daarna vormt het een veiligheidsrisico. Want iedereen kan met dat algemene wachtwoord inloggen. Het is dus verstandig om het standaardwachtwoord van de router te veranderen.

En dat geldt ook voor het wifi-wachtwoord. Het draadloze (wifi-)netwerk thuis heeft ook een standaardwachtwoord. Meestal staat dat op een sticker achterop de modem/router. Die standaardwachtwoorden lekken weleens uit. Stel dus ook hiervoor een zelfgekozen wachtwoord in.

Internetaanbieders leveren tegenwoordig verschillende soorten modems/routers mee. En niet allemaal hoeven ze beveiligd te worden met een wachtwoord. Welk soort kastje u hebt leest u in de handleiding van de aanbieder. Meestal staat er op de website van de aanbieder meer informatie over wat u met dat kastje kunt.

De modem/router beveiligen met een wachtwoord is niet ingewikkeld, maar de stappen verschillen per kastje. Lees daarom de handleiding die u van de internetaanbieder hebt gekregen. Over het algemeen wijzigt u zo het wachtwoord:

  • Open het internetprogramma op uw apparaat. Chrome, Edge of Safari bijvoorbeeld.
  • Typ in de adresbalk bovenaan het adres van de router. Meestal is dat: 192.168.0.1 of 192.168.1.1
  • Log in met de standaardinloggegevens. Meestal is de gebruikersnaam 'admin' en het wachtwoord ook 'admin'. Soms staat het standaardwachtwoord op de sticker op de achterkant van het kastje, bij 'admin password'.
  • Zoek in het menu naar 'Administration' of iets wat erop lijkt. Onder 'Advanced' kunt u dan de gebruikersnaam en het wachtwoord van de router veranderen.

Werken de stappen niet en is de handleiding onvindbaar? Ga dan naar de website van de provider (bijvoorbeeld KPN of Ziggo). Gebruik de zoekfunctie en typ 'modem', 'inloggen modem', 'inloggen router' of iets soortgelijks. Klik op het beste zoekresultaat en volg de stappen.

Verander op ongeveer dezelfde manier het wifi-wachtwoord. Ook de naam van het wifi-netwerk kunt u direct wijzigen. Het verschilt per kastje hoe dat gaat. Pak als het nodig is de handleiding erbij. Over het algemeen wijzigt u zo het wachtwoord:

  • Open het internetprogramma op uw apparaat. Chrome, Edge of Safari bijvoorbeeld.
  • Typ in de adresbalk bovenaan het adres van de router. Meestal is dat: 192.168.0.1 of 192.168.1.1
  • Log als dat nodig is in met de gegevens zoals u die bij de vorige stappen hebt aangepast.
  • Zoek in het menu naar 'wifi' of 'wifi-instellingen'. En zoek daaronder naar iets als 'Security'.
  • Wijzig op die pagina het wachtwoord.
  • Kies als u wilt ook een herkenbare naam voor het netwerk. Bijvoorbeeld 'Wifi van Helena' of 'Appartement 3'

Werken de stappen niet en is de handleiding onvindbaar? Ga dan naar de website van de provider (bijvoorbeeld KPN of Ziggo). Gebruik de zoekfunctie en typ 'wifi-wachtwoord wijzigen'. Klik op het beste zoekresultaat en volg de stappen.

Bent u het wifi-wachtwoord kwijt? Wacht nog even met een nieuw wachtwoord instellen. Probeer eerst het wifi-wachtwoord te achterhalen. Dat kan op de computer (Mac en Windows) en op de iPhone.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.