Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Tip: beveilig wifi en router met wachtwoord

tip

Uw draadloze verbinding is beveiligd met een wachtwoord. Zorg dat u de meegeleverde wachtwoorden overschrijft met een zelfgekozen wachtwoord.

Draadloos internet is vandaag de dag net zo bijzonder als het aanbreken van een nieuwe dag. We nemen voor lief dat we overal en altijd het internet op kunnen. Het draadloze (wifi)netwerk thuis hebt u natuurlijk beveiligd met een wachtwoord. Maar hoe zit het met de modem/router? Dat is het kastje dat u van uw provider hebt gekregen om alle apparaten in huis te kunnen verbinden met internet. Ook op dit kastje kan worden ingelogd. Daarom is het belangrijk ook de router/modem met een wachtwoord te beveiligen.

Uit onderzoek van journalistiek platform De Correspondent blijkt dat ongeveer dertig procent van de gebruikers de standaardwachtwoorden niet heeft gewijzigd. Dat maakt ze kwetsbaar voor hackers en ander gespuis. Zorg dat zowel uw wifi-netwerk als de router/modem zijn beveiligd met een door u gekozen wachtwoord.

Welke kastjes?
Providers leveren tegenwoordig diverse kastjes mee. En niet allemaal hoeven ze beveiligd te worden met een wachtwoord. Welk kastje u hebt leest u in de handleiding die u hebt ontvangen van uw provider. Daarnaast bieden alle grote providers ondersteuning via hun website.

Wachtwoord modem/router instellen
De modem/router beveiligen met een wachtwoord is niet ingewikkeld. Maar de stappen verschillen per apparaat. Raadpleeg daarom de handleiding die u van uw provider hebt gekregen. Over het algemeen verloopt de procedure als volgt:

 • Voer het standaardadres van het apparaat in uw browser in. Doorgaans is dat 192.168.0.1 of 192.168.1.1
 • Log in met de standaardinloggegevens. Meestal is de gebruikersnaam 'admin' en het wachtwoord ook 'admin'.
 • Zoek in het menu naar 'Administration' of iets dergelijks. Onder 'Advanced' kunt u vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord van het apparaat wijzigen.

Wifi-wachtwoord opnieuw instellen
Het is belangrijk om de gebruikersnaam en het wifi-wachtwoord dat u van uw provider hebt ontvangen, te wijzigen. In de handleiding vindt u hoe dat in zijn werk gaat. Over het algemeen verloopt de procedure als volgt:

 • Voer het standaardadres in uw browser in. Doorgaans is dat 192.168.0.1 of 192.168.1.1
 • Log in met de gegevens zoals u die hierboven hebt aangepast.
 • Zoek in het menu naar 'wifi'. En zoek daaronder naar iets als 'Security'.
 • Wijzig op die pagina uw wachtwoord.

Wat is een veilig wachtwoord?
Natuurlijk is het belangrijk dat u wachtwoorden gebruikt die niet gemakkelijk te kraken zijn. Lees in de tip 'Maak een sterk wachtwoord' hoe u goede wachtwoorden maakt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.