Menu Zoek

Tip: bijlage Gmail openen en downloaden

1512-gmail downloaden bijlage

Hoe zijn in Gmail bijlagen bij e-mails veilig te openen en te downloaden?

Veel e-mails bevatten bijlagen. Dit zijn losse bestanden die bij een bericht zijn gevoegd en dus niet in de tekst zelf staan. Een foto geplakt in een geschreven tekst is geen bijlage. Maar een foto die los bij de mail zit en apart open moet worden gemaakt, is wel een bijlage. Als een bericht een bijlage bevat, staat er in de meeste mailprogramma's een pictogram van een paperclip bij.

Open en download in Gmail zo een bijlage:

 • Open de website www.gmail.com
 • Klik op Inloggen en log in met uw gegevens.
 • Bij e-mails met een bijlage staat rechts van het onderwerp een pictogram van een paperclip: De paperclip voor bijlagen in Gmail. Klik op de onderwerpregel om de mail te openen.
 • In Gmail worden bijlagen onderaan getoond. Afhankelijk van het type bestand, staan er verschillende opties bij.
  • De pijl omlaag betekent 'bestand downloaden'.
  • De driehoek laat het bestand opslaan in de opslagdienst Google Drive.
  • Het pennetje biedt de mogelijkheid het bestand online te bewerken in een van de internetbewerkers van Google.
 • Een Word-bestand als bijlage in Gmail
 • Klik op de naam van het bestand.
 • Een voorbeeld (voorvertoning) van het bestand opent. Veel typen bestanden kunt u namelijk al online bekijken. Dat is handig als u voor het downloaden wilt weten wat de bijlage is, of als u de bijlage gewoon alleen wilt bekijken zonder te downloaden. Er staan verschillende opties rondom het document. Rechtsboven staat een knop met een pijl omlaag: Een bestand downloaden vanuit het Voorbeeldvenster. Dit is de knop 'Downloaden'. Staan er geen knoppen? Beweeg dan de muisaanwijzer even heen en weer.
 • Klik op de knop 'Downloaden'.
 • Het bestand wordt gedownload. Dit is in Chrome te zien in een grijze balk onder in beeld. In andere browsers wordt het bestand mogelijk direct opgeslagen in de map 'Downloads' of op een andere plek op de pc. Dubbelklik op de naam van het bestand om het te openen.
 • Klik in Gmail linksboven op de pijl om terug te keren naar de e-mail.

Tip: het is vanuit het mailvenster ook mogelijk om het bestand direct te downloaden. Klik daarvoor onder de naam van het bestand op de pijl omlaag.

E-mails van onbekenden
Let goed op als u e-mails ontvangt van mensen die u niet kent, met een bijlage erbij. Criminelen verzenden e-mails met teksten die uitnodigen tot het openen van de bijlage. Bijvoorbeeld omdat er een rekening in zou zitten of persoonlijke documenten. Open deze niet, tenzij u zeker weet dat het om de juiste afzender gaat, het geen phishing is en de bijlage echt voor u is bedoeld. U zult de eerste niet zijn die een virus op de pc krijgt door het openen van een onbetrouwbare bijlage.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.