Menu Zoek

Van kiekje naar mooie foto

betere vakantiefotos x250

Klik en klaar. Een kiekje is zo gemaakt. Maar wie een beetje extra aandacht geeft aan licht en compositie komt met prachtfoto's thuis.

Belangrijkste voor het maken van een foto is het licht. Maar het is dan wel belangrijk om in de gaten te houden waar het licht vandaan komt. Tegen de zon in fotograferen bijvoorbeeld zorgt vaak voor onder- of overbelichte plaatjes.

Tegenlicht

Last van tegenlicht? Draai je om en zorg dat de zon in je rug staat en het onderwerp licht vangt. Iemand die daardoor lang recht in de zon moet kijken, vindt dat meestal niet fijn. Draai dan nog een stukje of laat de persoon eerst naar beneden kijken en pas opkijken als u helemaal klaar bent om de foto te maken. Dat voorkomt knijpende of tranende ogen.

Silhouetfoto

Tegenlicht kan ook voor creativiteit zorgen: een silhouetfoto of overstralend licht in de lens (lens flare) kan mooi uitpakken. Zorg voor onderbelichting (bijvoorbeeld door een kortere sluitertijd als dat op uw toestel instelbaar is) om het silhouet goed uit te laten komen.

Zonlicht weerkaatsen

Geen zin in flare of silhouet? Gebruik een flitser of gebruik een reflectiescherm (een stukje wit papier mag ook) om het zonlicht te weerkaatsen op het onderwerp.

Ook de compositie is belangrijk. Let daarbij op de volgende dingen:

Rechte horizon

Zorg dat uw telefoon bij het maken van de foto niet beweegt. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de horizon net niet recht staat. Houdt om beweging te voorkomen het apparaat met twee handen vast als u afdrukt.

Onderwerp uit het midden

Een foto is dynamischer als het onderwerp niet recht in het midden van de foto staat. Plaats ook de horizon uit het midden, bijvoorbeeld op een derde van boven of een derde van onder.

Plaats het onderwerp uit het midden

Een ander perspectief

Heel veel foto's zijn genomen vanaf ooghoogte. Het loont om af en toe eens door de knieën te zakken of op een bankje te gaan staan voor een mooi shot. U krijgt dan een heel ander perspectief.

Maak gebruik van lijnen

Gebruik elementen zoals rivieren, slootjes, muurtjes en wegen om het oog door een foto te leiden. Lijnen geven een foto ook diepte.

Op een kiekje gebeurt vaak (te) veel. Het beeld is dan zoals je het hebt gezien, met allerlei storende elementen eromheen die afleiden van datgene wat u wilde laten zien. De beste foto's richten zich op één onderwerp of detail.

Dichterbij

Zoom eens in op het onderwerp. Ga dichterbij staan of gebruik een zoomlens om op een deel van het onderwerp te focussen. Probeer niet een heel bos te fotograferen, maar schiet eens een mooi plaatje van een tak of een stuk boomschors van heel dichtbij.

Portretfoto

Gebruik de portretfunctie van de smartphonecamera om een onderwerp te isoleren van de achtergrond. Dit betekent dat alles achter het onderwerp onscherp (vaag) wordt. Daardoor komt de aandacht meer op het hoofdonderwerp te liggen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.