Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Tip: manieren om documenten te ‘scannen’

tip(14)

Iedereen heeft wel eens een kopie nodig, bijvoorbeeld van een paspoort. Maar om voor die enkele kopie een scanner aan te schaffen. Dat is nu ook weer niet nodig. Er zijn namelijk verschillende manieren om een document te digitaliseren. We zetten ze op een rij.

Camera
Met een digitale camera zijn prima kopieën te maken van documenten. Ook met de camera van de smartphone. Leg het document op de grond en zorg dat het goed plat ligt. Maak dan recht erboven een foto. Eventueel met flits. Zorg dat de tekst en/of afbeeldingen op het document scherp in beeld zijn. Breng daarna de foto over naar de computer en controleer of hij nog wat moet worden bijgesneden.

Apps
Wie een smartphone heeft kan gebruikmaken van speciale scan-apps. Deze maken een foto via de camera op uw telefoon, maar de app voert automatisch correcties door en zet alles recht. Daardoor kunt u het document gewoon op tafel leggen en met de app digitaliseren onder praktisch elke hoek. U hoeft er niet per se recht boven te hangen. Een goede app is Genius Scan.

Eigen scanner
We noemden het al maar voor de volledigheid mag deze optie natuurlijk niet ontbreken: een scanner aanschaffen. Er bestaan losse scanners maar populairder zijn de zogeheten all-in-one-apparaten. Hierin zijn drie functies verenigd: printen, scannen en fotokopiëren.

De copyshop
Tot slot zijn er natuurlijk nog de winkels waar u van alles kunt (laten) digitaliseren. Dit is vooral handig als u een keer een omvangrijk document wilt inscannen bijvoorbeeld.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.