Menu Zoek

Omzeil phishing

150115_omzeil_phishing_home Bij phishing lokken criminelen u via mails naar sites waar u nietsvermoedend gegevens achterlaat. Laat u niet in de val lokken. Surf zelf naar de originele website en omzeil zo phishing.

Phishing staat voor het hengelen naar gegevens. Criminelen willen achter inlog- of bankgegevens komen. Ze lokken u bijvoorbeeld via een nepmail van de bank, naar een pagina waar u nietsvermoedend uw gegevens achterlaat. Phishingmails zijn soms lastig te herkennen. Ze zien er steeds vaker professioneel uit en lijken echt van de betrouwbare instantie te komen. Met de volgende tip bent u altijd veilig bezig: klik nooit op de link in de e-mail, maar ga via de browser naar de website waar het in de mail over gaat.

Vindt u op de originele website de informatie die in de mail staat, dan was de mail betrouwbaar. Kunt u de informatie uit de mail niet terugvinden en wilt u toch graag weten of u nog iets met de inhoud van de mail moet? Meld dan, bijvoorbeeld via de contactpagina van de website, dat u een mail hebt ontvangen waarvan u zich afvraagt of de instantie deze heeft verzonden of dat het misschien phishing is.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.